T-bane i Oslo kjørte rett inn i bor: - Det brøt ut full panikk, folk og barn gråt

Boret kom seg gjennom bakken og ned i T-banetunnelen.

- EKKELT: Det kunne gått riktig galt da et bor kom seg gjennom bakken over T-banetunnelen ved Oppsal i Oslo, og bråstoppet, knuste vinduer og førte til at hundre mennesker måtte evakueres. Foto: Dagbladet-tipser
- EKKELT: Det kunne gått riktig galt da et bor kom seg gjennom bakken over T-banetunnelen ved Oppsal i Oslo, og bråstoppet, knuste vinduer og førte til at hundre mennesker måtte evakueres. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et T-banetog på vei mot Oslo sentrum meide i formiddag rett inn i et bor som hadde kommet seg gjennom bakken og ned i den travle tunnelen.

Banen, som gikk mot Sinsen, bråstoppet plutselig mellom Ulsrud og Oppsal stasjon. 

- Plutselig smalt det skikkelig, og vogna stoppet. I bakerste vogna, der jeg satt, hørte vi ingenting fra føreren. Plutselig kom det masse gnister fra bakerste vogna. Folk fikk helt panikk, sier en kvinnelig passasjer til Dagbladet. 

- Panikk Hun ønsker ikke navn og bilde i avisa, men sier hun fortsatt er oppskaket etter hendelsen onsdag formiddag. 

- Alle løp framover i panikk, vi trodde de skulle begynne å brenne. Vi ble stående der i villrede, så jeg ringte brannvesenet. De skulle ringe Ruter, men jeg sa «kom heller hit, vi må jo evakueres». De rykket ut med alt de hadde, sa de, forteller hun.

100 personer ble evakuert om lag en halvtime seinere. Passasjeren Dagbladet har snakket med, synes det er svært urovekkende at boret kom seg gjennom bakken.

- Det var veldig ekkelt, vi visste ingenting om hva som hadde skjedd. Vi fikk bare beskjed om strømstans. Etter hvert åpnet de nødutgangen. Det var flere barn som gråt, og ordentlig panikk, sier hun.

- Trodde det var et terrorangrep Det var i hagen til Steinar Burås på Oppsal at det ble boret i bakken. Han var hjemme da det skjedde. Også han ble svært overrasket.

- Jeg satt på eiendommen og hørte massevis av brannbiler, ambulanse og politi på veien under. Jeg trodde det var et terrorangrep der nede. Jeg gikk ned, og fikk høre at noe muligens hadde falt ned på T-banen. Jeg la sammen to og to, og skjønte raskt at det måtte være på grunn av boret.

Han forteller at det har blitt arbeidet på Østensjøbanen i flere uker, og at jobben snart var ferdig. 

- Det er veldig, veldig merkelig at det kunne skje. Det var hyggelig å høre at det ikke er snakk om annet enn materiell skade, men likevel, sier han.

- Helt utrolig Burås har nå et hull i hagen sin. Man ser rett ned til T-banen, forteller han. 

100 EVAKUERT: Politiet bisto Sporveien med evakuering i 11-tida i dag. Foto: Dagbladet-tipser
100 EVAKUERT: Politiet bisto Sporveien med evakuering i 11-tida i dag. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

- Boret har gått tvers igjennom. Jeg snakket med de som boret, og de sa boret slo inn i fronten av T-banevogna, på venstre hånd. Det er helt utrolig. Slikt skal jo måles - hvor langt ned man kan bore. Men det er nok ikke deres feil, sier han.

Han mener noen må ha visst om at boringen kunne skape kaos.

- Jeg husker jeg bygget kjeller for 23 år siden, og da måtte man sprenge ytterst forsiktig fordi bakken er av porøst fjell. Den gang måtte vi vente med å sprenge til T-banen var forbi. Teoretisk sett skulle man kanskje visst om faren, sier Burås.

- Straffesak Politiet har opprettet sak.

- Det blir nok en straffesak og spørsmål om erstatning, sier operasjonsleder Martin Todnem til Dagbladet. 

- Det må undersøkes hvem som har gjort hva, og om man skulle visst at det kunne være farlig å bore der. Skadepotensialet er relativt stort, sier operasjonslederen. 

- Til oss kom det en melding om kortslutning og at det var røyk i tunellen. Det viste seg at det var drevet borvirksomhet i veien over, og noen hadde boret 14 meter ned, og nedfallet hadde truffet T-banevogna. Vinduer knuste og det ble evakuering av toget, og noen ga oss beskrivelser om at det lå jernstenger på skinnene. Ingen ble skadd, det var kun materielle skader, sier Todnem til Dagbladet. 

Ifølge Ruter og Sporveien går T-bane-ruta som vanlig igjen.

Sporveiens pressekontakt, Andreas Viseth, sier det hele var udramatisk - men forteller at ledelsen er i møte for å snakke om det som skjedde.

- Konduktøren oppfattet det som at et jernrør som falt ned. Det var ikke dramatisk, og Sporveien foretok sammen med politi og ambulansepersonell en evakuering, sier han.
- Beklager Jobber de for dere, de som boret? 

- Ja, i den forstand at det ble boret i forbindelse med forundersøkelser før vi skal rehabilitere banestrekningen der til neste år. Da må vi undersøke grunnforholdene, sier Viseth.

RYKKET UT: Politi, brannvesen og ambulansepersonell rykket ut til Oppsal stasjon. Foto: Dagbladet-tipser
RYKKET UT: Politi, brannvesen og ambulansepersonell rykket ut til Oppsal stasjon. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

- Men jeg kan ikke bekrefte årsaken til dette.  

Han beklager overfor passasjerene. 

- Selvfølgelig må det ha vært forferdelig, det er trist for de som satt der inne. Heldigvis var det ingen passasjerskader. Nå skal vi undersøke hendelsen nærmere, sier han. 

- PANIKK: Om lag 100 personer ble evakuert. Politi, brannvesen og ambulase rykket ut. - Skadepotensialet er svært stort, sier politiet. Foto: Dagbladet-tipser
- PANIKK: Om lag 100 personer ble evakuert. Politi, brannvesen og ambulase rykket ut. - Skadepotensialet er svært stort, sier politiet. Foto: Dagbladet-tipser Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer