STANS: Helsfyr t-banestasjon i Oslo er stengt mandag morgen etter brann i en arbeidsvogn. Foto: NTB Scanpix
STANS: Helsfyr t-banestasjon i Oslo er stengt mandag morgen etter brann i en arbeidsvogn. Foto: NTB ScanpixVis mer

T-banebrann

T-banetrafikken går som normalt igjen etter tunnelbrann

Det brøt ut brann etter en eksplosjon på Helsfyr natt til mandag.

Nødetatene rykket natt til mandag ut da det kom melding om at det brant i en sveisevogn i tunnelen. Arbeiderne evakuerte seg selv, og ingen personer kom til skade.

- Vi har fått bekreftet at alle er ute, og det er ingen personskader. Men brannvesenet sier det brenner ganske kraftig i den vognen. Tunnelen er også ganske røykfylt, og det kommer røyk ut på Helsfyr-siden, sa operasjonsleder Christian Krohn Engeseth til NTB ved 03-tiden.

Beboerne i området ble bedt om å lukke vinduene. Det var flasker med propan og acetylen på sveisevognen, som sto rundt 300 meter inne i tunnelen.

Like før klokka 04 opplyste politiet at en eller flere flasker hadde eksplodert, som blant annet førte til at flere glassruter på Helsfyr T-banestasjon ble blåst ut.

Sendte inn drone

Det ble sendt inn en drone i tunnelen, slik at brannvesenet kunne se om det var trygt å ta seg inn. Ved 08.30-tiden var brannen slukket og de kunne ta seg inn i tunnelen.

- Idet dronen ble sendt inn og nærmet seg lasten, styrtet den. Men vi fikk akkurat gode nok bilder til å se at vi kunne ta oss inn, sier innsatsleder Knut Halvorsen.

Mandag formiddag melder Sporveien at geologer skal sjekke tilstanden på fjellet rundt T-banetunnelen etter den kraftige brannen og eksplosjonen.

De skal også sjekke skinner, strøm- og signalanlegg og annen kommunikasjon som går gjennom tunnelen.

Full stans

Ruter satte i morgentimene mandag opp buss for t-bane på strekningen mellom Brynseng og Tøyen. Stasjonene på Helsfyr, Ensjø og Løren T-banestasjon ble stengt.

Like før klokka 15 er imidlertid T-banetrafikken i Oslo tilbake som normalt.

- Vi åpnet sporet for et drøyt kvarter siden, sier Jan Rustad, kommunikasjonsrådgiver i Sporveien, til Dagbladet klokka 14.45.

- Den beslutningen tok vi etter at både geologen og våre folk meldte at det var trygt. Det har gått bedre enn vi hadde fryktet, sier Rustad etter den dramatiske hendelsen i natt.

- Er det noen skader som må utbedres?

- Nei, da hadde vi ikke åpnet sporene igjen. Det gjenstår fortsatt noe rengjøring, og det er nok noen rester som må ryddes bort, men det er ikke noe som gjør det utrygt å åpne for trafikk igjen, sier han.

Det jobbes nå med å finne ut hvordan brannen oppsto. Sveisevognen som tok fyr, drev ikke med arbeid på stedet i forkant.