- Ta ansvar for egne kjønnsroller

Sosiolog Ulla-Britt Lilleaas mener kvinner og menn bør gå i seg selv og se på sine egne kjønnsroller. Vi er våre verste fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (DAGBLADET): - Par med to småbarn løser arbeidsdelinga ved at menn tar «manneoppgavene», og kvinnene «kvinneoppgavene». De bør snakke med hverandre og ha tålmodighet med hverandre om de vil endre dette. Kvinner har liten tålmodighet med menn som må hvile litt etter middagen før de tar fatt på husarbeidet. Det skal gjøres nå! Vi kan bli flinkere til å inkludere mennene. Å endre kjønnsroller går ikke av seg selv, sier sosiolog og forsker Ulla-Britt Lilleaas ved Universitetet i Oslo.

Kroppslig beredskap

I dag diskuterer hun tidsklemma og deltar i paneldebatt ved Universitetet i Bergen sammen med filmskaper Eva Dahr. Utgangspunktet for debatten er kortfilmen «Tempo», basert på Ulla-Britt Lilleaas4doktoravhandling om roller og selvsforståelse i et moderne familieliv. Her følger vi en dag i Line og Geirs samliv med nærblikk på tidsklemme og foreldreroller. Lilleaas4doktoravhandling bygger på intervjuer med 13 par.

- Kvinner og menn har ulike roller i samfunnet, og det er det lurt å sette søkelyset på. Kvinner er tilbøyelige til å være i kroppslig beredskap for andre, mens menn er i beredskap for jobben, sier Lilleaas.

Hun avviser på det sterkeste at dette «er noe som sitter i genene våre».

- Jenter er sosialisert inn i en rolle der de påtar seg ansvaret for andres velvære og behov. Dette er ingenting som sitter i genene, men fastgrodde vaner tar tid å endre på. Mange kvinner forteller at «noe» skjedde med arbeidsdelinga i hjemmet etter at de var hjemme i fødselspermisjon. «Og nå sitter jeg der med det meste av ansvaret», sier de. Dette må de selv ta ansvar for å diskutere hjemme, ellers blir innsatsen deres tatt for gitt.

Til de stuper

Men det er ikke bare kvinnene som må ta ansvar for skeivfordelinga i hjemmet. Det må også mennene og deres arbeidsgvivere.

- Menn føler blant annet større krav til karrieren enn kvinner, dette henger nok sammen med menns forsørgeransvar. Fortsatt tjener menn mest.

- Vil det si at bare kvinnene føler tidsklemma hjemme?

- Nei, den føler begge, men menn føler fortsatt størst karrierepress. Det er vanskelig å si om det er de selv, eller jobben som setter de kravene. Både kvinner og menn må se på sine egne vaner.

Lilleaas har også hatt et «trøtthetsprosjekt» der hun har intervjuet 70 menn om sykdom, trøtthet og slitenhet.

- Menn går til de stuper, og later som ingenting, selv når de er i krise. Kvinner er flinkere til å snakke om sine sårbare sider. Når menn er i krise, tar kvinnene ansvaret.