- Ta ansvar selv!

- Jeg skal lage et mer rettferdig lovverk, men jeg tar ikke på meg ansvaret for at voksne mennesker ikke klarer å oppføre seg når de skilles, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Jeg vil utfordre Foreningen 2 Foreldre til å tenke over hvilket ansvar vi som voksne mennesker har når vi setter barn til verden, og hvordan vi skal prøve å gi dem en best mulig oppvekst. Det er ikke samfunnet som skaper konflikten når to voksne mennesker ikke klarer å bli enige om barnets framtid. Jeg kan ikke vedta at foreldre skal ta hensyn til barna, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Ny lov i år

Hun håper imidlertid det vil bli færre konflikter mellom fedre og mødre når det nye regelverket om barnebidrag kommer i løpet av året.

- Dagens regelverk er konfliktskapende, fordi ungene blir en inntektskilde mange mødre ikke har råd til å miste. En mor sier til far: Du kan få 40 prosent omsorg, men ikke 41. Hvorfor? Fordi hun taper økonomisk på det. Den nye loven vil ta begges inntekter med i regnestykket, og ta hensyn til reell samværstid. Det vil fjerne det økonomiske motivet for å nekte far samvær.

Har tro på fedrene

- Men hva med dem som likevel havner i retten?

- Jeg tror domstolene trenger voksenopplæring og tilførsel av kompetanse for å innse hvor viktig far er i barnas oppvekst. Fedre kan i mange tilfeller gjøre en like god innsats som mor. Men i dag er det for stor automatikk i at mor får hovedomsorgen for barna, sier Svarstad Haugland, som understreker at departementet er i full gang med å innlemme FNs barnekonvensjon i norsk lov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer