- Ta ansvar selv!

- Jeg skal lage et mer rettferdig lovverk, men jeg tar ikke på meg ansvaret for at voksne mennesker ikke klarer å oppføre seg når de skilles, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil utfordre Foreningen 2 Foreldre til å tenke over hvilket ansvar vi som voksne mennesker har når vi setter barn til verden, og hvordan vi skal prøve å gi dem en best mulig oppvekst. Det er ikke samfunnet som skaper konflikten når to voksne mennesker ikke klarer å bli enige om barnets framtid. Jeg kan ikke vedta at foreldre skal ta hensyn til barna, sier Svarstad Haugland til Dagbladet.

Ny lov i år

Hun håper imidlertid det vil bli færre konflikter mellom fedre og mødre når det nye regelverket om barnebidrag kommer i løpet av året.

- Dagens regelverk er konfliktskapende, fordi ungene blir en inntektskilde mange mødre ikke har råd til å miste. En mor sier til far: Du kan få 40 prosent omsorg, men ikke 41. Hvorfor? Fordi hun taper økonomisk på det. Den nye loven vil ta begges inntekter med i regnestykket, og ta hensyn til reell samværstid. Det vil fjerne det økonomiske motivet for å nekte far samvær.

Har tro på fedrene

- Men hva med dem som likevel havner i retten?

- Jeg tror domstolene trenger voksenopplæring og tilførsel av kompetanse for å innse hvor viktig far er i barnas oppvekst. Fedre kan i mange tilfeller gjøre en like god innsats som mor. Men i dag er det for stor automatikk i at mor får hovedomsorgen for barna, sier Svarstad Haugland, som understreker at departementet er i full gang med å innlemme FNs barnekonvensjon i norsk lov.

SLÅR TILBAKE: - Jeg kan ikke vedta at foreldre skal ta hensyn til barna, sier barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland