Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Ta av deg prestekappa

Humanetikerne er opprørte over statsminister Bondeviks angrep i Dagbladet i går: -  Det er oppsiktsvekkende at han har så liten respekt for andre livssyn, sier generalsekretær Lars Gule i Human-Etisk Forbund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gule minner om at Bondevik også er minoritetenes statsminister.

Debatten om kristen formålsparagraf i barnehagene og KRL-faget i skolen på Human-Etisk Forbunds landsstyremøte i går ble særdeles engasjert på grunn av statsminister Bondeviks og KrF-leder Dagfinn Høybråtens uttalalser de siste dagene. De to mener det pågår en kamp mot den kriste kulturarven, og Bondevik mener det er Human-Etisk Forbund som står i spissen for den kampen.

Bondevik sa at humanetikerne skyver innvandrergrupper foran seg i kampen mot at skole og barnehager er forankret i et kristent livssyn.

-  Bondevik er arrogant

-  Dette er ikke sant. Vi har ikke gått til noe angrep på kulturarven, vi har tvert imot fått medhold hos FNs menneskerettighetskomite i at KRL-faget bryter med menneskerettighetene, sier Lars Gule.

-  Det er helt utrolig at Bondevik fortsatt kan kalle dette faget balansert. Det betyr at han ikke har skjønt alvoret i FNs kritikk.

-  Vi er også en livssynsminoritet, men en stor minoritet med 65 000 medlemmer, og vi har styrke til å kjempe kampen for livssynslikestilling å vegne av andre minoriteter. Det er ikke å skyve noen foran seg, det er frekt å påstå noe slikt, sier Gule.

-  Bondevik er arrogant på vegne av den kristne kulturarv. Det er historieløst og intellektuelt uredelig når han framstiller det som kristendommen har stått for alt som er bra i vår kultur og historie.

Gule utfordrer Bondevik

-  eg utfordrer Bondevik til å svare konkret på når toleranse ble vedtatt som en kristen verdi. Spørsmålet er ikke ironisk ment. Det er nemlig kjettere og fritenkerne, og ikke representantene for majoritetkristendommen, som har slåss for toleranse og livsynsfrihet.

-  Når Bondevik snakker om den kristne kulturarven, må han også ta fram de mørke sidene, sier Lars Gule.

Gule mener statsminister Bondeviks påståtte respekt for andre livssyn ikke står til troende.

-  Han har aldri stått på barrikadene for andre livssyn. Som statssekretær i Kirke- og undervisningsdepartementet skrev han i 1983 i et brev til et av våre medlemmer at det ikke var naturlig med informasjon om borgerlig konfirmasjon i skolen.

-  Fra vår side har vi faktisk forsvart den norske kirkens rett til uavhengighet i indre anliggender. Slik Bondevik tolker ordet respekt, skal vi andre bøye oss i ærefrykt, mens han ikke har tilsvarende respekt for oss.

-  Han er faktisk også vår statsminister. Derfor bør han henge av seg prestekappa når han er statsminister. Han bør vente med å være prest til han har sluttet å være statsminister, sier Gule.

ANGRIPER BONDEVIK: Det er oppsiktsvekkende og frekt av statsminister Kjell Magne Bondevik å hevde at vi skyver innvandrergrupper foran oss når vi kjemper for livssynsfrihet for alle, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Lars Gule.
SLÅR TILBAKE: Eks-leder i Islamsk råd, Lena Larsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media