- LEFLER: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen mener Hadia Tajik (Ap) lefler med radikal islam. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- LEFLER: Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen mener Hadia Tajik (Ap) lefler med radikal islam. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

-Ta avstand, Hadia!

Hårek Elvenes (H) i justiskomiteen oppfordrer Hadia Tajik til ikke å lefle med radikal islam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag (papiravisa og Db Pluss) advarer Hadia Tajik, Arbeiderpartiets leder i Stortingets justiskomite mot en lettvinn og populistisk debatt om radikalisering.
 
Tajiks kollega i justiskomiteen, Hårek Elvenes fra Høyre, reagerer på synspunkter hennes.

Straffbart - Like viktig som å lete etter årsaker til at unge mennesker slutter seg til islamsk terrorgrupper, er å være tindrende klar på at dette er uakseptabelt, og det er straffbart. Hadia Tajik bør står fram og klart ta avstand fra radikal islam, mener Elvenes.

Forkvaklede Han viser til Tajiks uttalelse om at alle terrorister er radikalisert, men at ikke alle radikaliserte er terrorister.

- Det er en fattig trøst. Det er de forkvaklede ideene i radikal islam som  inspirerer unge mennesker inn voldelige spor. Det er greit å være på leit etter årsaker, men mye vet vi allerede.
Det er ingen grunn til å lefle med radikal islam, heller ikke for lederen av justiskomiteen, sier Hårek Elvenes.

Brutaliseres - Disse unge menneskene radikaliseres og brutaliseres gjennom opplæring og deltakelse i terror. De etablerer kontakter og får opplæring i terror som gjør de til en sikkerhetsrisiko når de kommer tilbake til Norge, sier Høyre-representanten. 

- Utenlandske krigere som kommer hjem fra utlandet er en trussel som samfunnet må beskyttes mot.

Opplæring i terror og deltakelse i terrorhandlinger senker terskelen for å utføre terrorhandlinger også i Norge, sier han.

30 års fengsel - Planlegging, gjennomføring, og opplæring i terror kan etter straffeloven straffes med inntil 30 år. Dette gjelder også for slike handlinger i utlandet.

E-tjenesten påpekte i sin årlige rapport at ytterliggående grupperinger som opererer i Syria har som mål å gjennomføre terrorangrep i Vesten.

Derfor rekrutter de bevisst personer fra Europa og USA, hevder Hårek Elvenes.

Voldelig miljø - PST peker på at de siste årene har det vokst frem et voldelig miljø bestående av unge mennesker med et verdensbilde som forherliger vold. 

PST påviser at det er personer fra disse miljøene som reiser til Syria for å delta i væpnet kamp og terrorleirer sammen med ekstreme grupper, sier Elvenes.

Og legger til:

- Det er svært alvorlig at nordmenn drar til Syria og slutter seg til islamistiske terrororganisasjoner.  De må pågripes og straffeforfølges når de kommer tilbake til Norge.

REAGERER: Hårek Elvenes er uenig med sin leder i Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, i terrorspørsmålet. Foto: Stortinget
REAGERER: Hårek Elvenes er uenig med sin leder i Stortingets justiskomite, Hadia Tajik, i terrorspørsmålet. Foto: Stortinget Vis mer