Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kjell Ingolf Ropstad

- Ta barnefri og dyrk kjærligheten

Sett av tid til hverandre og ta konfliktene før de eskalerer, er Kjell Ingolf Ropstads samlivsråd. Når det røyner på, hender det at han drar ut på joggetur i stedet for å ta den vanskelige praten.

VALENTINER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kjøpte med seg en bukett hjem til kona Arnbjørg. I 2020 har regjeringen satt av 30 millioner kroner til samlivskurs - Ropstad og kona har vært på fire stykker og anbefaler dem på det varmeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VALENTINER: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad kjøpte med seg en bukett hjem til kona Arnbjørg. I 2020 har regjeringen satt av 30 millioner kroner til samlivskurs - Ropstad og kona har vært på fire stykker og anbefaler dem på det varmeste. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal holde en tale på Rogaland KrFs fylkesårsmøte og så skal jeg hjem og legge unger, sier KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og ler godt.

Planene for valentinsdagen er kanskje ikke de mest romantiske, men på besøk hos svigerfar i Rogaland og med tanter og onkler til stede, har han også gode muligheter til å få alenetid med kona Arnbjørg.

Barne- og familieministeren ønsker å komme med en oppfordring til landets foreldre i anledning selveste kjærlighetsdagen.

- Skaff barnevakt og reis vekk noen dager. Dyrk de gode samtalene og hverandre, er KrF-lederens oppfordring.

Samlivskurs og app

Dagbladet møter Ropstad i blomsterbutikken rett ved departementet der KrF-lederen lattermildt må innrømme at de fleste blomstene han gir til kona er dem han selv har fått i jobbsammenheng. Han får god hjelp av blomsterdekoratør Gro Elisabeth Brastad til å sette sammen en valentinbukett til kona.

Regjeringen har i år satt av 30 millioner til samlivskurs og gitt 2,2 millioner i støtte til VI-appen i samarbeid med Foreningen Familieskolen. Målet er at familiene skal få det bedre sammen.

KLORIN: Ropstad får tips av blomsterdekoratør Gro Elisabeth Brastad. Blomstene skal kuttes med kniv og ikke saks. Vasen må være helt ren, gjerne vask den med klorin før bruk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLORIN: Ropstad får tips av blomsterdekoratør Gro Elisabeth Brastad. Blomstene skal kuttes med kniv og ikke saks. Vasen må være helt ren, gjerne vask den med klorin før bruk. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hvorfor er det en statlig oppgave å støtte samlivskurs og fortelle foreldre hvordan de skal snakke sammen?

- Hvert år er det 20 000 barn som opplever at foreldrene går fra hverandre. Det er en stor kostnad for familiene og barna. Vi snakker om forebygging i alle sammenhenger. Det å prioritere at familiene skal fungere godt sammen og ha det godt sammen som par - og at kjærligheten tross alt er viktigst. Det er et supert perspektiv, sier Ropstad.

Tidsklemma

Ropstad står selv midt i tidsklemma med en datter på tre år og en baby på fire måneder - og en krevende statsråd- og partilederjobb.

- Jeg prøver å komme hjem til middag og klarer det kanskje to dager i uka. Småbarnsfasen er hektisk og fantastisk. Målet er å være hjemme til legging av den eldste, sier Ropstad, som ber småbarnsforeldre om å tenke seg om før de tar på seg for mye på jobben.

- Jeg heier på at foreldrene - og kanskje spesielt fedrene - jobber redusert og kutter ned på overtid i småbarnsfasen.

- Det var derfor du takket ja til den statsrådsjobben?

- Nå skal jeg ta pappapermisjon og jeg prøver å bidra så godt jeg kan hjemme, sier Ropstad.

Drar på joggetur

Kjell Ingolf og kona Arnbjørg har både vært på samlivskurs og brukt VI-appen, som inneholder korte råd fra fagpersoner. Par kan så svare på spørsmål og sammenlikne svarene sine.

- Vi har vært på fire-fem samlivskurs. Det er tankevekkende og lærerikt. Man får man gode verktøy for konflikter og en påminnelse på at par ofte kommer fra to forskjellige kulturer og har forskjellige forventninger, sier Ropstad.

- Hva krangler dere om på hjemmebane?

- Det hender at jeg har glemt å si fra om at jeg skal noe. Det går på hverdagslige ting, i stedet for å tømme oppvaskmaskinen så legger jeg meg på sofaen. Det tror jeg veldig mange har utfordringer med. Så er det et godt råd å snakke om ting før det eskalerer. For meg kan det være lett å ta en joggetur for bare å komme meg ut, hvis jeg merker at det er noe. Da lønner det seg ofte heller å snakke om det.