- Ta deg et økonomikurs, Micaelsen

Frp's Christian Tybring-Gjedde mener Torgeir Micaelsen (Ap) driver med taksametertull.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener Torgeir Micaelsen (Ap) bommer i kritikken av Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener Torgeir Micaelsen (Ap) bommer i kritikken av Frp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet): Skattepolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde (FrP) mener Torgeir Micaelsen bedriver skoledebatt når han beskriver Frps økonomiske politikk.

Får hvite penger   - Micaelsens regnestykke blir helt feil, han tar ikke med dynamiske effekter som følger av skattekutt, samt han overdriver en del kutt. Et eksempel er erfaringene fra Sverige hvor skattekutt for håndtverkertjenester har redusert svart arbeid, noe som gjør at staten får inn hvite, friske skattepenger. Micaelsen må snart innse at skattelettelser er ikke noe vi gir, det er folks lønnsinntekt staten lar være å kreve inn. Dessuten handler dette om å sørge for sikkerhet og trygghet for arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor.  Arbeiderpartiet og Micaelsen bør ta seg et kurs i samfunnsøkonomi, sier Tybring-Gjedde.

Nynamisk effekt Han mener lavere skatter og avgifter vil ha dynamiske effekter i økonomien.
- At hver enkelt får beholde mer av sin egen inntekt betyr ikke at pengene forsvinner. De kan disponeres av hver enkelt. Lavere skatt og avgifter er altså ikke et nullsumspill, slik Micaelsen later til å tro. Dessuten går staten med over 300 milliarder kroner i overskudd, noe som definitivt viser at det er store rom for skatte- og avgiftskutt. Lavere skatt gir vekstkraft i økonomien. Bedrifter blir mer konkurransekraftige og det skapes arbeidsplasser. Det er uklokt å skattlegge bedrifter slik at de ikke lenger har muligheter til å investere overskuddet i ny virksomhet som skaper arbeidsplasser, sier Tybring-Gjedde.
Kutter i byråkrati Han understreker at det er svært viktig å føre en ansvarlig økonomisk politikk, men sier skattelettelser og kutt i offentlige utgifter vil bidra til å trygge arbeidsplasser og velferd i årene som kommer.
- Frp kutter i offentlige utgifter. Vi vil redusere byråkrati, nedlegge fylkeskommunen, redusere antallet kommuner, redusere overføringene til landbruket, kutte i bistand som ikke fører til bærekraftig vekst og redusere trygdebudsjettene gjennom å få flere ut i jobb, sier Tybring-Gjedde.