Ta dekning, George!

En ny terrorkrig er i gang, en krig utenfor amerikansk kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

POLITIET FANT

en bil full av sprengstoff, og slo alarm. Til ingen nytte. Opp mot to millioner sjiamuslimske pilegrimer var i den religiøst viktige byen Karbala på sin helligste dag. Den enorme folkemassen gjorde det umulig å flytte seg. I lange minutter ventet de fortvilet på smellet. Så smalt det, og 112 pilegrimer mistet livet. Uendelig mange flere ble kvestet for livet. Ytterligere 70 ble drept i Bagdad, og så: To timer seinere smalt det igjen. Mot en prosesjon med sjiamuslimer i Pakistan, i byen Quetta.

Kanskje var det al-Qaida, kanskje var det andre fundamentalistiske grupperinger. Men terrorkrigen som USA startet etter 11. september 2001, er nå for alvor eksportert til den muslimske verden. Å lage spenninger mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer er blitt et mål for fundamentalistiske grupper i kampen mot USA, fronten er flyttet fra Manhattan til byer som Karbala i Irak og Quetta i Pakistan. Det ligger århundrer med konfliktstoff mellom sunni- og sjiamuslimer til å misbruke, det skapes en dynamikk som USA har minimal mulighet til å kontrollere, og det bringer land som Saudi-Arabia, Iran og Pakistan inn i den irakiske kvikksanden på en ny og eksplosiv måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer