- Ta det pent med meg

Ti Demokrater stilte natt til torsdag opp i en debatt i kampen om å bli partiets presidentkandidat i valget i 2020.

KOMMENTAR: Joe Biden er en tilsynelatende populær presidentkandidat. Mange har bitt seg merke i det han sa til medkandidat Kamala Harris. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Joe Biden leder meningsmålingene for hvem amerikanerne vil ha som Demokratenes presidentkandidat i valget neste år. Onsdag fikk han kjørt seg i en debatt med ti andre håpefulle politikere:

Blant andre den fremadstormende kongresskvinnen Kamala Harris. Allerede før de gikk på scenen onsdag, skal Biden ha bedt Harris om å ta det pent med ham. Det skriver New York Times.

- Ikke vær for hard mot meg, skal Biden ha sagt.

Han ble tidvis hardt presset av rivalene underveis i debatten, og måtte svare grundig for seg ved flere anledninger - blant annet på ting han i sin tid gjorde som visepresident.

Til tross for dette, har CNN valgt å heve ham fram som en av vinnerne i debatten - selv om de ikke legger skjul på at det var vanskelig, da de mener det var en ujevn debatt av den tidligere visepresidenten.

Presset

I debatten fortsatte helsediskusjonen mellom Biden og Kamala Harris, som har pågått hele uka. Donald Trump har i sin tid i presidentstolen fjernet såkalte «Obamacare», en lov som hadde som mål å sørge for prismessig overkommelig behandling av helsevesenet.

Dette ønsker Demokratene å føre tilbake i en eller annen form. Harris lanserte en plane denne uka som innebærer at hennes forslag om gratis helsehjelp for alle, skal innføres innen ti år. Dette er en plan tidligere visepresident Joe Bidens kampanje har kalt forvirrende.

- Vi må være enige om at tilgang til helsedekning må være en rettighet og ikke et privilegium for dem som har råd til det, sier Harris.

Biden mener Harris' forslag er for dyrt, og vil på sin side fortsette å bygge på Obamacare.

Ut mot Trump-regjeringen

Flere av debattantene gikk til angrep på Trump-regjeringen og Republikanerne, som de mener prøver å splitte Demokratene.

Joe Biden leder som nevnt på meningsmålingene. Bak følger Bernie Sanders og Elizabeth Warren, som begge var i debatt natt til onsdag.

De andre som deltar i debatten er senator fra New Jersey Cory Booker, tidligere San Antonio-ordfører Julián Castro, senator fra New York Kirsten Gillibrand, senator Michael Bennet fra Colorado, forretningsmann Andrew Yang, borgermester i New York City Bill de Blasio, medlem av Representantenes hus for Hawaii Tulsi Gabbard og Washington-guvernør Jay Inslee.