Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ta et glass for jobben

En god vin til maten og konjakk til kaffen er stort sett positivt for en bedrift. En skikkelig firmafest i ny og ne er heller ikke å forakte. - Alkohol i riktige mengder styrker samholdet, sier forsker Sverre Nesvåg ved Rogalandsforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Består bedriften av en lite sammensveiset gjeng som er mest opptatt av egne prestasjoner, kan en tur med danskebåten gjøre underverker. Har du problemer med å få til de rette avtalene, kan det lønne seg å gå på vinkurs.

- Norske bedrifter forbinder alkohol med noe positivt. Faren for å trå et steg for langt vil alltid være til stede, men den totale effekten av moderat alkoholbruk oppfattes positivt, sier forsker Sverre Nesvåg. Han har ledet et forskerteam som har sett nærmere på åtte norske bedrifters alkoholvaner.

Positive sider

- Alle bedriftene nyttiggjør seg av de positive sidene ved alkohol. Undersøkelser viser at alkohol gir en følelse av tilhørighet og lojalitet, sier Nesvåg. Han oppsummerer funnene i undersøkelsen om bruk av alkohol på denne måten:

  • De ansatte blir mer samkjørte og lojale.
  • Skaper trygghetsfølelse.
  • Skaper framgang i forhandlinger.
  • Bedriften framstår som seriøs, gjestfri og dannet.
  • Gir nye og kreative impulser.

I bedriftene er det en oppfatning at den positive effekten øker etter hvor stor risiko en er villig til å løpe.

- Det er en farlig balansegang, men i de fleste situasjoner øker gevinsten i takt med antall halvlitere. Blir det en for mye, er derimot fallhøyden stor, sier Nesvåg.

Sunn fornuft

Han understreker at det er viktig å bruke sunn fornuft og vurdere konsumet i forhold til situasjonen. Alkohol bør helst nytes utenom arbeidstida, men undersøkelsen viser at bedriftene også tar fram flaska i arbeidssituasjoner som ved feiring og markering i arbeidstida - og ved kundepleie og forhandlinger. Også dette skal ifølge undersøkelsen være virkningsfullt.

Medisinsk fagsjef Geir Riise i NHO mener det alltid er viktig å ha en kritisk holdning til alkoholbruk.

- Alkoholbruk har ikke noen plass i tilknytting til det daglige arbeid. Hva som skjer på firmafest er en annen sak, men det vil jeg ikke kommentere, sier Riise.