Ta fram kikkerten - i natt kan du se Jupiter møte månen

Passerer hverandre med mindre enn to graders avstand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er det klarvær der du er i dag kan du kanskje få se et spektakulært juleshow på nattehimmelen.

Rundt klokka 13.30 dukket månen opp på himmelen, og rundt 15.30 dukket planeten Jupiter opp.

I løpet av natta vil de to bevege seg nærmere og nærmere hverandre før de rundt klokka 02 passerer hverandre med mindre enn to graders avstand.

Både månen og Jupiter kan lett observeres med en vanlig kikkert eller et enkelt teleskop.

Kan ses med kikkert Det flotte showet er synlig overalt i verden, til og med i store byer som ofte går glipp av himmelshow på grunn av forurensning.

Ta en rask sveip med teleskopet fra månen til Jupiter og tilbake igjen, og du vil se Jupiters stormer og skybelter, månens fjell og kratere, og ikke minst de fire galileiske månene som går i bane rundt den gigantiske planeten som et solsystem i miniatyr, skriver NASA på sine nettsider.

De fire galileiske månene er fire av 63 kjente måner. Den store røde flekken på Jupiter vil også være synlig i kveld og i natt, melder NASA, men du vil trenge et litt kraftigere teleskop for å få øye på den.

Den røde flekken har stormet på planeten i mer enn 400 år. Det skal ha vært Giovanni Cassini som først oppdaget den på slutten av 1600-tallet, men forskere tviler på at den oppstod på det tidspunktet.

For 100 år siden dekket stormen over 40 000 kilometer av planetens overflate, men er nå i ferd med å krympe.

Forsvinner Men det røde flekken er ikke bare i ferd med å krympe - den skifter også form. For flere tiår siden så stormen ut som pølse, mens den nå er rundere.

- Kanskje den røde flekken vil fortsette å krympe og til slutt forsvinne. Eller kanskje den vil få nytt liv hvis det oppstår nye stormer som kan forsterke den, sier John Rogers, sjef for British Astronomical Association's Jupiter Section.

På nye bilder, tatt av amatørastronomer, la Rogers merke til at selv om størrelsen blir mindre, ser hastigheten ut til å øke.

Han klarte å følge en mørk sky mens den spant tre ganger rundt og oppdaget at den nå gikk raskere rundt enn det han målte i 2006.