Ta grep om julehandelen

Ønsker du en noenlunde stressfri julehandel, gjelder det å komme i gang umiddelbart. Det er allerede kaos på de store kjøpesentrene på kveldstid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det beste rådet for å unngå stress i førjulsstria er å komme tidlig i gang. Da unngår man de mest hektiske dagene opp mot jul, da kjøpesentrene er fylt opp hele dagen.

Dagbladet har sjekket med sentrale kjøpesentre om juletrykket har satt inn og hvilke tider på dagen som fremdeles er køfrie ved kasser og pakkedisker. Alle anbefaler å legge handelen til morgen og formiddag. Da kan man slippe å stå i kø

Neste uke forventer flere at butikkene fylles opp i formiddagstimene også.

Full kontroll

De fleste vi snakket med på Ski storsenter i går formiddag, hadde allerede kontroll på gavene. Så har da også mange av dem holdt på en stund.

Hanne Isaksen fra Ski har tatt konsekvensen av at juleambisjonen steg etter at hun fikk barn. 2- og 4-åringen skal få tradisjonell jul. Derfor startet hun så tidlig som i oktober med en handletur til Barcelona.

- Men det er viktig å prioritere, sier hun.

- Med unntak av pepperkakebaking med ungene overlater jeg julebaksten til svigermor.

Familien Nilsen/Klausen fra Siggerud i Oslo fikk en baby for ni dager siden og mener det har gitt en fin anledning til å roe ned i førjulsstria.

Heldige

- Dessuten er vi så heldige å ha blitt invitert bort i jula. Da blir det jo litt enklere, sier Laila Nilsen. De legger handleturene til Ski storsenter til formiddagen.

- På ettermiddagene er det helt kaos, sier Roy Klausen . Med korte ammepauser sover lille Fredrik under hele handleturen.

Einar Nielssen og Tove Berger fra Ski har fullt kjør med tre bursdagsfeiringer før jul i tillegg til tradisjonell juleavvikling med inviterte gjester. Likevel tar de det bemerkelsesverdig rolig. Oppskriften?

- Kom tidlig i gang. Da kan du ta det helt rolig, sier de to.

Her slipper du køen:

SKI STORSENTER

To muligheter til å handle køfritt: Enten må du være på plass når senteret åpner kl. 10, eller ved middagstider mellom kl. 15.30 og 17.30. Hvis du stiller kl. 10, så vær rask. Allerede etter en time kan det være fullt. Senteret har 200 ekstrahjelper i jula. To selvbetjente pakkedisker kan ha lange køer utenom de anbefalte tidspunktene.

OSLO CITY

Denne uka regner de med at det er noe roligere fra kl. 10 til 13 på formiddagen og i den siste timen mellom kl. 20 og 21. Men neste uke forventes fullt trykk hele dagen. Ca. 250 ekstra julehjelpere. Seks betjente innpakningsstasjoner.

IKEA

Legg handleturen til kveldstid. Det største trykket på Ikea har nemlig vært mellom kl. 13 og 17 de siste ukene. Fram til stengetid kl. 22 er det færre som besøker varehusene. Hvert varehus har ca. 30 ekstrahjelpere før jul.

JEKTA, TROMSØ

Formiddagene er rolige - fra kl. 10 til 15. Men fra arbeidstidas slutt og på lørdager er det hektisk. Søndag kan også være en god handledag, siden det har vært lite folk på helligdagsshopping til nå.

CITY SYD, TRONDHEIM

Her er det absolutt muligheter ved å komme tidlig i gang når senteret åpner kl. 9. De to første timene kan være veldig effektive. Men så blir det mer og mer hektisk utover dagen med fullt trøkk på kveldstid. Pakkemulighet i de fleste butikker, men stor forskjell på rutinene. Ca. 150 ekstra julehjelper til parkeringsdirigering, gavepakking og annet.

LAGUNEN, BERGEN

Vær tidlig ute. Åpner kl. 10. Relativt rolig med noe økning av trykket fram til kl. 17. Da fylles butikkene opp. Tre betjente innpakningsstasjoner i tillegg til pakkeservice i butikkene. Totalt 500 ekstra julehjelper.

KVADRAT, STAVANGER

Best mulighet for køfri handel de to første og de to siste timene av åpningstida, fra kl. 10 til kl. 12 og fra kl. 19 til 21. Ingen sentrale pakkefasiliteter, men egne pakkedisker i noen butikker. Mellom 300 og 400 ekstra julehjelper.

<B>NYE METODER:</B> I Seoul samler apen Arong inn penger for Frelsesarmeen.