«Ta ham! Jævla jøde!»

Her prøver to unge muslimer å skjerme Sverre Martin (73) fra de voldelige demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I kaoset som oppsto etter den proisraelske demonstrasjonen foran Stortinget i går kveld, prøvde politiet å sluse ut alle israelvennene fra Eidsvolls plass til ventende busser og bort fra hoveddelen av den stadig mer aggressive motdemonstrasjonen ved Spikersuppa og i Karl Johans gate.

Men mens tåregassen sved i øynene og halsen til både demonstranter og tilfeldig forbipasserende, havnet noen av israelvennene midt blant ungdommer som da hadde begynt å kaste gjenstander på politiet.

73 år gamle Sverre Martin Haug fra Tyristrand hadde deltatt på den lovlige markeringen og hørt på appellene fra blant andre Frp-leder Siv Jensen. Under demonstrasjonen hadde han fått et israelsk flagg som gave, og var etter arrangementet på vei ned Karl Johans gate til Youngstorget for å se på det store fakkeltoget der.

- Jeg hadde fått følge med en dame som mente jeg ikke burde gå alene, og det var trolig litt dumt å gå den veien når jeg ennå hadde israelflagget, sier Haug til Dagbladet.no.

Sparket og spyttet på
Så ble han utpekt som fiende av en gruppe ungdommer på Egertorget.

- Jeg var i ferd med å pakke sammen flagget, men de fikk tak i det og rev det fra meg. Jeg måtte til slutt slippe da de dro meg nedover mot t-banestasjonen. Plutselig sparket de beina under meg, og jeg ble liggende på bakken, forteller Haug.

Dagbladet.no var på stedet og kan bekrefte 73-åringens versjon av hendelsesforløpet. Da Haug etterhvert klarte å komme seg på beina, var han omringet av rasende ungdommer som gikk til fysisk angrep og på ingen måte ville la ham forlate stedet.

Men to unge demonstranter klarte lenge å forhinde volden fra de andre, og prøvde å stagge angriperne ved å  si at mannen ikke var jøde.  og dro israelvennen med seg til inngangspartiet til Burger King. Der var dørene låst av betjeningen på grunn av opptøyene.

- Ta ham, han er jøde!, ropte en av mennene.

Flagget som demonstrantene hadde fått tak i ble forsøkt satt fyr på. Videoen ovenfor viser også at én demonstrant roper «jævla jøde!» opp i ansiktet på 73-åringen mens noen spytter på ham. Andre ble svært aggressiv mot mennene som beskyttet ham.

- Jeg sto med ryggen mot døra. De som hjalp meg sto foran meg som to skjold. Det var ganske ampert. Det er ikke tvil om at jeg hadde fått juling om det ikke hadde vært for dem, de andre mennene prøvde så godt de kunne å ta meg, sier Haug til Dagbladet.no.

Etter flere minutter oppdaget de hardt pressede politistyrkene lenger opp i Karl Johans gate de spesielle tumultene på Egertorget, og en gruppe på rundt ti politifolk kom løpende mens Haug kom seg i sikkerhet i kaoset.

«Dette står ikke i Koranen»
73-åringen pådro seg en forstuet hånd da han ble sparket i bakken, men kom ellers fra dramatikken uten skader. I minuttene etterpå rakk han å takke de to uventede hjelperne.

- De sa til de andre demonstrantene at «Dette står ikke i koranen, han er en gammel mann». Det er ikke så moro å få høre det, men jeg må vel innrømme at jeg er 73 og ikke så ung lenger, og det reddet meg kanskje, sier den sindige mannen.

Haug er ikke jøde, men kristen.  Han kjenner Israel fra flere turer til landet som frivillig arbeider for en pinsemenighet, blant annet som snekker på et sykehus. Han mener Gaza-krigen er vanskelig for begge sider, men misliker opptøyer som i går sterkt.

- Det er veldig trist å oppleve sånt i fredelige Norge. Men jeg skjønner at det er sterke følelser i sving, og det merket jeg jo på kroppen.

En av beskytterne på Egertorget er en mann som er tilknyttet miljøet rundt den kriminelle norskpakistanske gjengen Young Guns. Som muslim har han engasjert seg sterkt rundt Gaza-krigen, men understreket tidligere i dag at det ikke er jøder generelt han er rasende på
.

Les også: Oslo-gjenger er rasende på voldelige demonstranter

- De tok Israel-flagget hans og spyttet og trampet på det. Han prøvde å få det tilbake og det ble bråk. Vi tok tak i mannen og fikk ham unna og fikk ham bort mot Burger King, bekrefter mannen overfor Dagbladet.no.

Har du dramatiske videoer fra opptøyene eller andre situasjoner? Send epost til Dagbladet.no på 2400@dagbladet.no eller send mms til 2400.

<strong>INGEN ALVORLIGE SKADER:</strong> Sverre Martin Haug var skjelven og skadet i ei hånd, men ellers lettet over utfallet av den tilspissede situasjonen. Han var egentlig på vei for å delta i det fredelige fakkeltoget fra Youngstorget, men fikk nok av demonstrasjoner for kvelden.  MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
INGEN ALVORLIGE SKADER: Sverre Martin Haug var skjelven og skadet i ei hånd, men ellers lettet over utfallet av den tilspissede situasjonen. Han var egentlig på vei for å delta i det fredelige fakkeltoget fra Youngstorget, men fikk nok av demonstrasjoner for kvelden. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer