- Ta hensyn til dem rundt deg

Kommune-Norge sikrer nyttårsaften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nyttårsaften nærmer seg med stormskritt. Det norske folk bruker tusenvis av kroner for å sikre seg litt moro på nyttårsaften. Flere ganger de siste årene ser vi at oppskytingen ender med skader, både lettere og de mer alvorlige.

For å sikre en gøyal og sikker rakettoppskyting, må man ta visse hensyn.

De største byene i Norge har helt klare regler for oppskyting av raketter. I Oslo er det strengt forbudt å skyte opp raketter \'>innenfor Ring 2. Det er også satt opp offentlige oppskytingssteder.

Skjerper inn salget

I Bergen er det kun lov til å skyte opp raketter utover sjøen eller på steder med mye mark.

- Vi må ha visse retningslinjer slik at vi tar vare på bebyggelsen rundt om i Bergen, sier soneleder ved brannforebyggende avdeling i Bergen Kommune, Magnar Hestdal, til Dagbladet.no.

I fjor viste det seg at Hordaland og Rogaland var de kommunene med fleste skader i forbindelse med rakettoppskyting. I år har derfor fylkene skjerpet inn salgstiden.

- I år er det kun lov til å selge raketter den 30. og 31. desember, mot 27. til 31 før. Dette håper vi vil skjerpe den uvettige bruken i romjulen, og forhåpentligvis få bukt på noen av skadene, sier Hestdal.

OSLO SENTRUM: På nyttårsaften er det alfa omega å ha god utsikt over byene. Her et bilde fra Oslo. Foto: SCANPIX
OSLO SENTRUM: På nyttårsaften er det alfa omega å ha god utsikt over byene. Her et bilde fra Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Midtbyen forbudt

I Tronheim er det forbudt å skyte opp raketter innenfor Midtbyen, Bakklandet, Møllenberg, Buran, Lademoen, Rosenborg, Singsaker og Ila.

Skal oppskyting skje innefor disse stedene, må trønderen søke tillatelse hos brann- og redningssjefen i kommunen.

Fare for trebebyggelse

I Stavanger kommune er det totalforbud mot bruk av fyrverkeri i Gamle Stavanger, Stavanger sentrum og store deler av Eiganes, Våland og Storhaug.

Årsaken er brannfaren i trehusbyen.

- Vi minner om at overtredelse av lover og forskrifter som omhandler pyroteknisk vare kan straffes med bøter eller fengsel, skriver politimesteren ved Rogaland politidistrikt, i en pressemelding.

Flere av kommune-nettstedene har oversikt over hvilke steder som har fått tillatelse til å selge fyrverkeri. Her er oversikten over fylkene og kommunene.