Ta i et tak for Ibsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ibsenfestivalen på Nationaltheatret i Oslo vakler foran stupet. Teatersjef Ellen Horn må ha fem millioner sponsorkroner i løpet av de nærmeste ukene for å berge festivalen. Krisen har oppstått etter at teatrets gunstige sponsoravtaler med store firmaer er gått ut på dato, uten at nye er kommet inn. Det er umulig å klare et løft som Ibsenfestivalen innenfor ordinære budsjettrammer.
  • Med nesten ibsensk dramatikk stiger klageropene mot stat og næringsliv: Vi må ha råd til Ibsen! Ja, selvsagt må vi ha råd til å feire vår eneste internasjonalt kjente dramatiker. Men hvem skal betale? Skuespillerforbundets leder Agnete Haaland mener staten må punge ut, mens kulturministeren ber teatret gå nye runder med mulige sponsorer.
  • Store og viktige kulturfestivaler må bli til med en kombinasjon av offentlige og private midler. Det hadde imidlertid ikke skadet om staten økte sine utlegg til slike formål. I andre land ser man en betydelig større vilje til å bruke penger på prestisjefylte og profilerende kulturtiltak.
  • I utlandet ser man også at nasjonens rikeste yter donasjoner til kultur. Som vi skrev i Dagbladet tirsdag i denne uka, har vi ingen slik tradisjon i Norge. Med noen få unntak bruker de rike her i landet helst pengene sine på egne store hytter og båter, framfor å gi til en bibliotekfløy eller finansiere en festival.
  • Selv om kulturfinansieringen hovedsakelig må være et ansvar for stat og kommune, bør man derfor vurdere klarere retningslinjer for skattefritak på gaver til kulturformål. Pengene vil da ikke ta omveien om staten, og en slik ordning kan ansvarliggjøre privatpersoners rolle i kulturfinansieringen.
  • Mange rikinger trenger tydeligvis en ny arena for samfunnsanvar. Når milliardæren Trygve Hegnar ikke vil være meddommer i Oslo byrett, kunne han f.eks. vise sitt samfunnsengasjement ved å donere et skikkelig beløp til Ibsenfestivalen. Han kan jo velge om han vil sponse «Samfundets støtter» eller «En folkefiende».