OPPFORDRER TIL MASSEDRAP: Guvernør i Sør-Kordofan, Ahmed Harun holdt nylig en tale for soldater som kjemper for å slå ned opptøyer i distriktet. I et opptak Aj Jazeera har gjort, går det fram at guvernøren opplildner til massedrap. Foto: AP Photo/Abd Raouf
OPPFORDRER TIL MASSEDRAP: Guvernør i Sør-Kordofan, Ahmed Harun holdt nylig en tale for soldater som kjemper for å slå ned opptøyer i distriktet. I et opptak Aj Jazeera har gjort, går det fram at guvernøren opplildner til massedrap. Foto: AP Photo/Abd RaoufVis mer

«Ta ingen fanger, drep dem»

Sudansk guvernør ber soldater drepe for fote.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå anklages Ahmed Harun for å hisse til nye krigsforbrytelser. Guvernøren har siden 2007 vært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur vest i Sudan.

Da Harun, som ble valgt til guvernør i Sør-Kordofan i et omstridt valg i 2009, nylig holdt en tale for å oppildne soldatene, ble det hele tatt opp på bånd av TV-kanalen Al Jazeera.

- Gjør rent I talen sier Harun at når soldatene går inn i fiendens territorium, må de «gjøre stedet rent».

- Feid, skrubbet og knust. Ikke ta dem tilbake i live. Vi har ikke rom til dem, sier han.

En kommandør i hæren som står ved siden av, stemmer i: - Ikke ta dem med dere, spis dem levende.

En general i opprørsgeriljaen i Sør-Kordofan kaller uttalelsene umenneskelige.

- Slik vi ser det, er slike uttalelser årsaken til at domstolen har ettersøkt ham, sier general Jogot Mekwar.

- Misforstått Sudanske myndigheter mener imidlertid at Haruns uttalelser ikke er tolket korrekt.

- Han beordrer ikke soldatene til å drepe sivile, men opprørere. Dette er krig, sier seniorrådgiver Abdel Atti i Sudans informasjonsdepartement.

- Det guvernøren sier til soldatene må ses i konteksten av at soldater skal mobiliseres til å konfrontere og jage opprørere tilbake til sør der de kommer fra, sier han.

- Hva vil du at vi skal gjøre når opprørerne kommer hit og truer sivile og forstyrrer freden og stabiliteten? De kommer for å drepe våre soldater, og våre soldater har rett til å drepe dem, sier Atti.

Volden øker Etter delingen av Sudan i juli i fjor, er Sør-Kordofan blitt svært viktig for regimet i Khartoum på grunn av oljeforekomstene i delstaten.

Men både her og i en annen grensedelstat, Blånilen, har opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse på linje med Sør-Sudan.

Sudanske myndigheter har svart med hard hånd, og ifølge hjelpeorganisasjoner blir sivilbefolkningen regelmessig angrepet av det sudanske luftvåpenets bombefly. Bombingen har særlig gått ut over befolkningen i Nubafjellene, som sto på sørsudanernes side under borgerkrigen i Sudan.

BETENT KONFLIKT: En avrevet valgplakat for guvernør Ahmed Harun, i byen Kadugli i det oljerike området Sør-Kordofan. Opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse i området, og titusenvis av mennesker er på flukt. Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY
BETENT KONFLIKT: En avrevet valgplakat for guvernør Ahmed Harun, i byen Kadugli i det oljerike området Sør-Kordofan. Opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse i området, og titusenvis av mennesker er på flukt. Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY Vis mer

Titusenvis av mennesker har flyktet fra kampene, som hjelpeorganisasjoner frykter kan bli like blodige som den snart ti år lange konflikten i Darfur, der minst 300.000 mennesker er blitt drept og 2,7 millioner drevet på flukt, ifølge FN.

- Typisk ICC har ettersøkt tre personer - Sudans president Hassan al-Bashir, forsvarsminister Abdel Raheem Muhammad Hussein og Ahmed Harun - for krigsforbrytelser i Darfur.

Blant punktene i tiltalen mot Harun er drap, massevoldtekt og tortur. Harun har konsekvent avvist alle anklagene og har også uttalt at volden i Darfur uansett «aldri har funnet sted».

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo sier til Al Jazeera at innholdet i talen er typisk for Harun.

- En leder har ansvar for å sørge for at soldatene ikke bryter loven. Han kan ikke oppfordre dem til å begå forbrytelser, sier han.

- Å gi ordre om å ikke ta fanger er enten en forbrytelse mot menneskeheten, dersom det er sivile som blir drept, eller en krigsforbrytelse dersom det gjelder soldater, sier Moreno-Ocampo.

(NTB)


ETTERSØKT: Sudanesiske jenter går forbi en propagandaplakat for Ahmed Harun (t.v.) og Sudans president Omar al-Bashir. Begge er ettersøkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY
ETTERSØKT: Sudanesiske jenter går forbi en propagandaplakat for Ahmed Harun (t.v.) og Sudans president Omar al-Bashir. Begge er ettersøkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY Vis mer