«Ta ingen fanger, drep dem»

Sudansk guvernør ber soldater drepe for fote.

OPPFORDRER TIL MASSEDRAP: Guvernør i Sør-Kordofan, Ahmed Harun holdt nylig en tale for soldater som kjemper for å slå ned opptøyer i distriktet. I et opptak Aj Jazeera har gjort, går det fram at guvernøren opplildner til massedrap. Foto: AP Photo/Abd Raouf
OPPFORDRER TIL MASSEDRAP: Guvernør i Sør-Kordofan, Ahmed Harun holdt nylig en tale for soldater som kjemper for å slå ned opptøyer i distriktet. I et opptak Aj Jazeera har gjort, går det fram at guvernøren opplildner til massedrap. Foto: AP Photo/Abd RaoufVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå anklages Ahmed Harun for å hisse til nye krigsforbrytelser. Guvernøren har siden 2007 vært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for krigsforbrytelser i Darfur vest i Sudan.

Da Harun, som ble valgt til guvernør i Sør-Kordofan i et omstridt valg i 2009, nylig holdt en tale for å oppildne soldatene, ble det hele tatt opp på bånd av TV-kanalen Al Jazeera.

- Gjør rent I talen sier Harun at når soldatene går inn i fiendens territorium, må de «gjøre stedet rent».

- Feid, skrubbet og knust. Ikke ta dem tilbake i live. Vi har ikke rom til dem, sier han.

En kommandør i hæren som står ved siden av, stemmer i: - Ikke ta dem med dere, spis dem levende.

En general i opprørsgeriljaen i Sør-Kordofan kaller uttalelsene umenneskelige.

- Slik vi ser det, er slike uttalelser årsaken til at domstolen har ettersøkt ham, sier general Jogot Mekwar.

- Misforstått Sudanske myndigheter mener imidlertid at Haruns uttalelser ikke er tolket korrekt.

- Han beordrer ikke soldatene til å drepe sivile, men opprørere. Dette er krig, sier seniorrådgiver Abdel Atti i Sudans informasjonsdepartement.

- Det guvernøren sier til soldatene må ses i konteksten av at soldater skal mobiliseres til å konfrontere og jage opprørere tilbake til sør der de kommer fra, sier han.

- Hva vil du at vi skal gjøre når opprørerne kommer hit og truer sivile og forstyrrer freden og stabiliteten? De kommer for å drepe våre soldater, og våre soldater har rett til å drepe dem, sier Atti.

Volden øker Etter delingen av Sudan i juli i fjor, er Sør-Kordofan blitt svært viktig for regimet i Khartoum på grunn av oljeforekomstene i delstaten.

Men både her og i en annen grensedelstat, Blånilen, har opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse på linje med Sør-Sudan.

Sudanske myndigheter har svart med hard hånd, og ifølge hjelpeorganisasjoner blir sivilbefolkningen regelmessig angrepet av det sudanske luftvåpenets bombefly. Bombingen har særlig gått ut over befolkningen i Nubafjellene, som sto på sørsudanernes side under borgerkrigen i Sudan.

BETENT KONFLIKT: En avrevet valgplakat for guvernør Ahmed Harun, i byen Kadugli i det oljerike området Sør-Kordofan. Opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse i området, og titusenvis av mennesker er på flukt. Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY
BETENT KONFLIKT: En avrevet valgplakat for guvernør Ahmed Harun, i byen Kadugli i det oljerike området Sør-Kordofan. Opprørsgrupper grepet til våpen i en kamp for løsrivelse i området, og titusenvis av mennesker er på flukt. Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY Vis mer

Titusenvis av mennesker har flyktet fra kampene, som hjelpeorganisasjoner frykter kan bli like blodige som den snart ti år lange konflikten i Darfur, der minst 300.000 mennesker er blitt drept og 2,7 millioner drevet på flukt, ifølge FN.

- Typisk ICC har ettersøkt tre personer - Sudans president Hassan al-Bashir, forsvarsminister Abdel Raheem Muhammad Hussein og Ahmed Harun - for krigsforbrytelser i Darfur.

Blant punktene i tiltalen mot Harun er drap, massevoldtekt og tortur. Harun har konsekvent avvist alle anklagene og har også uttalt at volden i Darfur uansett «aldri har funnet sted».

ICCs sjefanklager Luis Moreno-Ocampo sier til Al Jazeera at innholdet i talen er typisk for Harun.

- En leder har ansvar for å sørge for at soldatene ikke bryter loven. Han kan ikke oppfordre dem til å begå forbrytelser, sier han.

- Å gi ordre om å ikke ta fanger er enten en forbrytelse mot menneskeheten, dersom det er sivile som blir drept, eller en krigsforbrytelse dersom det gjelder soldater, sier Moreno-Ocampo.

(NTB)


ETTERSØKT: Sudanesiske jenter går forbi en propagandaplakat for Ahmed Harun (t.v.) og Sudans president Omar al-Bashir. Begge er ettersøkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY
ETTERSØKT: Sudanesiske jenter går forbi en propagandaplakat for Ahmed Harun (t.v.) og Sudans president Omar al-Bashir. Begge er ettersøkt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.Foto: AFP PHOTO/ ASHRAF SHAZLY Vis mer