TA-invest-siktet får feire 70-årsdagen i frihet

Per Sten Andersen (69) fyller år 18. mai. Han og samboeren Eva-Karin Haugen (51) slipper ut til uka.

FENGSLET I EN UKE: Samboerparet Eva-Karin Haugen (51) og Per Sten Andersen (69) ble varetektsfengslet i nok en uke i Oslo tingrett i dag. I løpet av den tida skal politiet forsøke å finne store, skjule verdier som de så langt ikke har funnet, men som de mistenker er der et sted. Foto: PRIVAT
FENGSLET I EN UKE: Samboerparet Eva-Karin Haugen (51) og Per Sten Andersen (69) ble varetektsfengslet i nok en uke i Oslo tingrett i dag. I løpet av den tida skal politiet forsøke å finne store, skjule verdier som de så langt ikke har funnet, men som de mistenker er der et sted. Foto: PRIVATVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Samboerparet Per Sten Andersen (69) og Eva-Karin Haugen (51), som er siktet for å ha bedratt medlemmene i aksjeklubben TA-invest, ble fremstilt for fortsatt varetektsfengsling i dag.

Politiet ønsket i utgangspunktet å fengsle begge i to uker, men gikk ned til en uke for Andersen.

- Det var hyggelig at han gikk ned en uke. Han ser dette på som grunnleggende urettferdig og kan ikke fatte hvorfor han må sitte i varetekt, sier Andersens forsvarer Trygve Staff til Dagbladet.

70 år 18. mai
- Jeg kan ikke se at den uka handler om noe annet enn at de så det som forholdsmessig at han skulle få feire 70-årsdagen sin i frihet, sier Eva-Karin Haugens forsvarer, Marianne Darre-Næss.

Andersen fyller nemlig 70 år den 18. mai i år.

Oslo tingrett ga politiet medhold i én uke varetekt for Andersen. Tingretten ga imidlertid ikke politiet medhold om begjæringen om fortsatt to uker for Haugen, og satte ned varetektsperioden til én uke også for henne, ifølge kjennelsen. Begge de siktede tok betenkningstid.

Dersom saken ikke går til Borgarting lagmannsrett eller politiet bestemmer seg for å begjære ytterligere fengsling neste uke, går samboerparet fri til uka.

- Nå skal vi forte oss, og vi tror vi kan gjøre mye av våre undersøkelser i løpet av den uka. At vi gikk ned en uke på Andersen er på grunn av hans forklaring i retten i dag og hva han har gitt uttrykk for i avhør. Det blir forholdsmessig i forhold til siktedes alder blant annet. Vi har ingen forutsetning for å fremstille dem igjen til uka, sier politiadvokat Christian Stenberg.

- Umenneskelig press
Fengslingsmøtene til samboerparet gikk for åpen rett, men var underlagt referatforbud.

- Vi ønsket å fengsle dem fordi vi leter fortsatt etter store pengebeløp. Vi har foreløpig ikke funnet noe store verdier, men det har vi håp om å finne. Grunnlaget er blant annet bevisforspillelsesfare, sier Stenberg.

Retten fastslo at det fremdeles var grunn til å mistenke de to. Det er ikke noen av forsvarerne enig i. Store verdier kan være borte. Siktede Haugen har ikke noen logisk forklaring på dette, ifølge sin forsvarer.

- Hun har forståelse for at det kan virke rart at verdier på 390 millioner kroner er basert på 25 leiligheter nå i ettertid, men hun har hele tiden trodd at alt var rett. Hun mener at hun stått på for det beste for aksjeklubben, men at det kan ha vært feilkilder eller feilberegninger som er gjort vet hun ikke. Hun har gitt uttrykk for at hun har hatt kontroll, men hun var under et umennekselig press i 2008 med hundrevis av telefoner, e-post og flere trusler fra medlemmene i klubben, sier Darre-Næss.

Brast i gråt
Siktede Andersen kan heller ikke forstå at det er gjort noe galt, ifølge sin forsvarer Trygve Staff.

- Hans rolle her har vært begrenset. Dette er beregninger han har formidlet fra andre til klubben, sier Staff, som ikke ønsker å kommentere om de «andre» han da sikter til er samboeren Eva-Karin Haugen.

- Jeg forstår det som at det har vært en miskommunikasjon mellom de siktede, sier Darre-Næss.

Staff gir overfor Dagbladet uttrykk for at hans klient har det svært tungt om dagen.

- Dersom han hadde sittet i mer en enn uke nå vet jeg ikke hva som hadde skjedd. Jeg tror ikke de vil fremstille han nok en gang etter dette, sier Staff.

Begge de siktede framsto i retten som svært preget av situasjonen og brast i gråt flere ganger underveis under fengslingsmøtene.