Ta islam tilbake

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstreme religiøse fanatikere har startet en krig mot Vesten. Med Koranen i hånd er selvmordsbombere kommet til et sted nær deg. I Madrid, London og Sharm el-Sheikh. Målet er å spre frykt i Vestens demokratiske samfunn. Vi skal ikke lenger være trygge på at personen som sitter ved siden av oss på bussen, ikke skjuler et dynamittbelte under den bulende jakka.

Terrorangrepene er skumle fordi vi opplever at noe av vår frihet er forsvunnet. Våre samfunn har mistet litt åpenhet og uskyld. De som spesielt merker dette på kroppen, er enhver muslim bosatt i Vesten. Han eller hun blir en mulig mistenkt. En potensiell gående bombe. Etter hvert som holdningene våre endres, fristes så vestlige regjeringer til å slå enda hardere ned på sin muslimske befolkning. De siste forslagene om ytterligere overvåking og romavlytting er eksempel på det.

Mistenkeliggjøringen av den muslimske befolkningen i Vesten leder til større avstand mellom muslimer og «oss andre». Dette er akkurat det Osama bin Laden drømte om med 11. september: en sivilisasjonskrig mellom den muslimske verden og det globaliserte Vesten. Vestlig politi og militære er så godt som sjanseløse mot fanatikere som er villige til å dø for det de tror er Guds vilje. Det er her muslimske overhoder og ledere må ta fastere grep: de må ta tilbake religionen sin.

Stadig flere muslimske ledere fordømmer terroristangrepene i London, Madrid og New York. Seinest tirsdag gikk Oslos imamer offentlig ut og fordømte terrorbombene. Lederen for Oslos største moské, Nehmat Ali Bokhari, la til at vestlige ledere må ta sin del av skylda. Han har helt rett i det. Men Vestens politikk i Midtøsten er ikke eneste årsak til terroren. «Muslimske ledere må innrømme at det finnes en hellig-krig-kult innenfor egne rekker. Hvis de ikke klarer å bekjempe denne kreftsvulsten, kommer den til å infisere forbindelsene mellom muslimene og resten av verden,» skriver den amerikanske kommentatoren Thomas L. Friedman.

Bussene og T-banen i London og Paris, markedene i Riyadh, Bagdad og Kairo er ikke trygge før muslimske ledere utvetydig delegitimerer, fordømmer og isolerer ekstremistene blant dem. Det er ikke nok å skylde på Vesten.