Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ta kontakt!

Politiets overvåkingstjeneste (POT) tar høyst utradisjonelle metoder i bruk for å overvåke borgere fra det tidligere Jugoslavia her i landet. I Asker og Bærum har POT via brev i rundskrivform bedt serbere ta kontakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brevene som er stilet til «jugoslaver/serbere bosatt i Asker og Bærum», er puttet i postkassene til personer med serbisk bakgrunn. Disse personene bes ta kontakt med politiet.

«Vi er blant annet interessert i å høre Deres syn på krigen, samt om De eller Deres familie har fått noen problemer med andre personer her i Norge,» heter det.

Klossete

Advokat Lauritz Christensen sier han først trodde brevet det var en grov spøk, og at brevet var falsk.

- Når det viser seg at brevet er ekte, må jeg si det er en utrolig klossete måte å henvende seg til folk på. Serbere jeg har vært i kontakt med, opplever et slikt standardbrev som en stigmatisering av en hel folkegruppe, og svært støtende. Her er det virkelig snakk om dårlig håndverk fra politiets side, sier Christensen til Dagbladet.

Han sier folk som har mottatt brevet fra POT, har reagert med uro.

- POTs oppgave er jo å ta statsfiendtlige elementer i Norge. Når serbere får et slikt brev og kommer i POTs søkelys, føler de seg mistenkeliggjort og stigmatisert.

Verne flyktninger

Stedfortredende overvåkingssjef Stein Vale sier til Dagbladet at han ikke forstår denne reaksjonen.

- Advokaten har misforstått hensikten med denne typen henvendelse. POT skal også beskytte flyktninger her i landet. Vi har god kontakt med disse miljøene. Det er første gang jeg hører at noen har reagert på at vi har tatt kontakt. Hensikten med brevet er å innhente opplysninger slik at vi kan verne flyktningene her i landet. Jeg kan ikke forstå at noen kan oppleve det støtende og stigmatiserende, sier Vale.

Han sier politiet siden Kosovo-krisen startet, har prioritert kontakt med personer fra tidligere Jugoslavia, ikke minst serbere og kosovoalbanere.

- Men er du enig i at dette er klossete framgangsmåte for å få kontakt og opplysninger?

- Jeg vil ikke kommentere metoden som er brukt her som sådan. Dette er en lokal sak i Asker og Bærum. Vi snakker om et brev som er lagt i konvolutter til et fåtall navngitte personer vi ønsker kontakt med. Det er ikke noen mal for resten av landet. Kan ikke se at innholdet i brevet kan oppleves støtende, sier Vale. Om brevene har gitt noen resultater, vil Vale ikke kommentere.

- Det jeg kan si er at vi generelt har god og nyttig kontakt med disse miljøene over hele landet, sier Vale.