Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Grått og vått vinterferievær:

- Ta kvikklunsjen og kakaoen inne

Vinterferien går av stabelen for mang en nordmann denne helga, men vil både starte og slutte med gråvær og vind for de aller fleste. Meteorologen har imidlertid en liten godbit på lur.

SNØFOKK: Det kan bli mye vind i fjellet i hele vinterferien. Fredag kveld er det også sendt ut farevarsel for snøfokk. Her fra Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda i 2018. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
SNØFOKK: Det kan bli mye vind i fjellet i hele vinterferien. Fredag kveld er det også sendt ut farevarsel for snøfokk. Her fra Fagerheim Fjellstugu på Hardangervidda i 2018. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Etter en nokså solfylt fredag de fleste steder er det igjen klart for en ny runde med lavtrykk over det ganske land.

- Fra fredag kveld vil vinden øke. Spesielt på Vestlandet, som kan få sørvestlig stiv og sterk kuling, sier vakthavende meteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Også i fjellet i Sør-Norge er det ventet å blåse opp, og det er sendt ut farevarsel for snøfokk fredag kveld.

- Det skal blåse en del, så det kan nok hende at man heller skal ta kvikklunsjen og kakaoen inne.

Nedbør og vind vil utover lørdagen spre seg over hele Sør-Norge.

- Det kan nok blåse godt inn mot Østlandet også. I hvert fall stiv kuling, men også periodevis med sterk kuling langs hele kysten av Sør-Norge. Det blir også en del nedbør, og på grunn av mye milde luftmasser ser det ut som det blir regn også i fjellet.

Kanskje kommer sola

Det nitriste været vil ifølge meteorologen fortsette gjennom helga de aller fleste steder.

- Det er de sørligste områdene av Sør-Norge som får mest nedbør og vind, særlig Sørlandet og Vestlandet, men alle får litt, forsikrer Borander.

UT PÅ TUR TORSDAG: Det blir en pause fra det nitriste vinterferieværet, og kanskje til og med en solgløtt, onsdag og torsdag. Skal du ut i skiløypa kan derfor dette være dagene. Det kan imidlertid bli litt vind. Her fra Eggedalsfjellene i Sigdal kommune i Viken en februardag i 2018. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
UT PÅ TUR TORSDAG: Det blir en pause fra det nitriste vinterferieværet, og kanskje til og med en solgløtt, onsdag og torsdag. Skal du ut i skiløypa kan derfor dette være dagene. Det kan imidlertid bli litt vind. Her fra Eggedalsfjellene i Sigdal kommune i Viken en februardag i 2018. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

Værsituasjonen vil fortsette også utover i neste uke, og særlig vinden vil holde det gående både i lavlandet og i fjellet.

Er planen å legge ut på skitur, vandre i byen eller sitte i hytteveggen er det imidlertid bare å glede seg til perioden fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Da byr værgudene på vel et døgns pause.

- Da er det pause for hele Sør-Norge, i hvert fall hva gjelder nedbør. Det ser ut som de aller fleste vil få et lite solglimt også, sier Borander og legger til:

- Men, det jo alltid et men, fra torsdag kveld kommer det en ny runde med nedbør og vind for alle. Og igjen er det Vestlandet som får det meste av nedbøren. Været vil fortsette gjennom neste helg og det ser egentlig ut til at vinterferien slutter som den starter, forteller Borander.

GIKK GALT: Det gikk ikke helt som det skulle da TV-profil Harald Rønneberg skulle på hyttetur. Vis mer

Vinterferie-vinner i nord

I Nord-Norge er det bare finnmarkingene som går ut i vinterferie kommende uke. Det gjør de imidlertid ikke dumt i.

- Om man tenker at vinterferien skal være litt vinterlig med snø så synes jeg nok at det er Finnmark som ser ut til å bli værvinner i vinterferien. Der blir det i hvert fall skiføre. Det blir også lite vind ser det ut som.

Både Troms og Finnmark ser ut til å ligge greit an hva gjelder helgeværet, mens Nordland kan vente seg rester fra sør.

- Der kan det nok bli både regn og sludd lørdag og søndag, og periodevis vil det blåse ekstra langs kysten.

De slipper imidlertid ikke helt unna i Finnmark heller. Utover søndag ettermiddag vil vinden øke både i Troms og Finnmark. Mandag vil det blåse nordvestlig stiv og sterk kuling. Det vil også bli påfyll med snø i samtlige fylker.

Torsdag ventes det en værpause også i nord, før restene av været fra sør igjen treffer fra kvelden av.

Ifølge prognosene blir det vind fra sørvest, og det kan bli liten storm i Nordland.

- For Nord-Norge sin del avsluttes uka litt mer ruskete enn den starter, sier meteorologen.