- Ta makta, jenter!

- Menns lederskap er ikke egnet til å møte framtidas utfordringer. For stikkord er mangfold, og her ligger kvinnene et hestehode foran. De er vant til å ha flere prosjekter i hodet samtidig, sier bokaktuelle Torger Reve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommentarboka «Duft av kvinner» med undertittel «Perspektiv på ledelse og næringsliv i det neste århundre» kommer ut om kort tid. Kvinnelige ledere er et av temaene i denne boka, skrevet av Torger Reve. Reve er rektor ved Handelshøyskolen BI i Oslo, Norges største høyere utdanningsinstitusjon for næringslivet.

Vanlig familieliv

- Kreativitet, kunnskaper og samspill. Næringslivet må få øynene opp for at disse verdiene er bærebjelker for framtidas bedriftsledere. Kvinnene har mange flere strenger å spille på, mener Reve, men advarer samtidig mot «menn i skjørt».

- Problemet er fraværet av rollemodeller. Altfor mange har forlest seg på maktmodeller og maktspråk. Vi trenger ledere med en mykere væremåte som lever et vanlig familieliv. Det betyr blant annet å hente barn i barnehagen og å kunne ta fri når ungene er syke, sier Reve.

Reve mener flere kvinner i ledertrøya vil påvirke mannlige kolleger på en positiv måte.

- Ledere som vil sitte på toppen og se nedover pyramiden, kjemper et tapt slag. Vi som jobber med ledelsesfilosofi, mener at forståelse er nøkkelen til maktens tinde. Jenter takler å ha mange baller i lufta samtidig, fordi det er nødvendig dersom hverdagen skal gå rundt. Spørsmålet er hvorfor ikke næringslivet har oppdaget denne kvalifikasjonen før, sier Reve.

- Næringslivet må skjerpe seg. Kvinnelige ledere skaper energi og et bedre arbeidsmiljø. Det er noe det kunnskapsbaserte samfunnet sårt trenger.

I maktens høyborg

På BI er nå 40 prosent av studentene jenter. Da Torger Reve avsluttet sine studier ved Handelshøyskolen i Bergen i 1968, var bare fem prosent av studentene kvinner.

- Nå må forholdene legges til rette slik at vi får jenter inn i miljøer som driver med finans, shipping og konsulentvirksomhet. Jeg vil ha jentene inn i maktens korridorer. For eksempel er Aker Brygge i Oslo et sted hvor jenter definitivt har mye ugjort, mener Reve.

Avliv mytene!

Framtidas bedrifter skal ikke ledes av supermennesker.

- Det følsomme mennesket er et godt lederemne. Vi må skape rollemodeller som hverdagen kan leve med, og som vanlige dødelige kan kjenne seg igjen i. Å ha en dårlig dag er normalt og må aksepteres, fastslår Reve, som innrømmer at tankene om kvinners erobring av ledende posisjoner i næringslivet ennå er en spennende tankeflørt.

- Men det vil tvinge seg fram, understreker han.

TROR PÅ KVINNENE: - Kvinner har en lysende framtid i næringslivet, mener BI-rektor Torger Reve.