- Ta mammatesten. Er bildet du har tatt OK for mamma, kan du trygt dele det

200 000 bilder - mange av dem intime - er på avveie. Mange av de rammede er unge nordmenn.

MANGE NORDMENN: Hackerne hevder selv å ha skaffet seg tilgang på rundt 200 000 bilder. De private bildene kan nå bli spredt på nettet. Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis advarer. Foto: Skjermdump av en del av bildene som er lekket/Øistein Norum Monsen
MANGE NORDMENN: Hackerne hevder selv å ha skaffet seg tilgang på rundt 200 000 bilder. De private bildene kan nå bli spredt på nettet. Seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsis advarer. Foto: Skjermdump av en del av bildene som er lekket/Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er noe som skjer til stadighet. Gir du fra deg bilder, må du nesten forvente at de kommer på avveie, sier seniorrådgiver Vidar Sandland i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis).

Tidligere i dag skrev Dagbladet at brukere av ett av verdens mest populære bildedelingsprogrammer, Snapchat, er rammet av hacking. 200 000 bilder, mange av dem intime, skal være på avveie. Mange av de rammede er dansker og nordmenn.

Det er ikke skal ikke være Snapchat selv som er hacket, men et program som gjør det mulig å lagre bilder fra snapchat.

- Ta mammatesten Norsis mener folk bør være bevisste på hva de tar bilder av og deler.

- Ta mammatesten. Er bildet du har tatt OK for mamma, ja, da kan du nok trygt dele det. For det finnes ikke trygge måter å dele på. Det du legger i skyen eller på internett kan komme på avveie. Sikkerheten er som oftest ikke bedre enn et passord og et brukernavn. Folk bør spørre seg: Er det smart å ta dette bildet? Er det smart å dele det? sier Vidar Sandland.

Ideen bak Snapchat er at man skal kunne sende bildemeldinger til en mottaker, uten at mottakeren skal kunne lagre bildet.

Bildet er tilgjengelig i opptil ti sekunder for mottakeren.

Hacket Men flere programmer, som Snapsave, Snapsaved og Snaphack, gjør det mulig for mottakere av en snapchat-melding å lagre bilder uten at avsenderen vet om dette.

Det er en av disse mottakerapplikasjonene som nå er hacket.

Folk som har sendt fra seg bilder på Snapchat kan altså være rammet av hackingen, selv om de ikke selv bruker et mottakerprogram, ettersom mottakeren av bildet kan ha lagret bildet med ved hjelp av et slikt program uten av avsenderen kjenner til det.

Snapchat har over én million brukere i Norge.

- Konsekvensene blir store Mange av bildene som nå er på avveie er av svært unge mennesker.

Halvparten av snapchats brukere er mellom 13 og 17 år.

- Konsekvensene blir store når en base som dette blir hacket. Et tips til folk der ute er å slå av synkroniseringen som gjør at bilder blir sendt rett mot skyen, sier Sandland i Norsis.