- Ta med deg Gerd til Skottland, Jonas

- Droppet markedsstyring, fikk bedre sykehus, ifølge Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

DROPP MARKEDSMODELL Leder i Rødt og partiets førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, anbefaler helseminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen å ta en studietur til Skottland. Foto: Torunn Brånå
DROPP MARKEDSMODELL Leder i Rødt og partiets førstekandidat i Oslo, Bjørnar Moxnes, anbefaler helseminister Jonas Gahr Støre og LO-leder Gerd Kristiansen å ta en studietur til Skottland. Foto: Torunn BrånåVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I boka "Feil Medisin. Historien om Norges største sykehusskandale" kommer Are Saastad med sterk kritikk av sykehusmodellen som ble innført under Jens Stoltenbergs første regjering. Han mener markedstenkning, og ikke pasientenes beste, styrer.

Gode resultater Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken. Til Dagbladet i går sa han at statlig overtakelse av sykehusene var nødvendig, og at sykehusreformen har gitt gode resultater det siste tiåret. LO-leder Gerd Kristiansen mener reformen er justert kraftig, ikke minst etter påtrykk fra LO.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er helt uenig med begge.

Droppet Blair-reform - Jeg vil anbefale Støre å ta med seg LO-lederen og ta første fly til Skottland. De hadde nemling en identisk, markedsstyrt sykehusmodell, men har forlatt den. De fjernet foretaksmodellen, som var Tony Blairs nyliberale modell, som Jens og Jonas har kopiert, og har gjeninnført forvaltningsmodellen. De har ikke lenger stykkprisfinansiering, sykehusene har forutsigbare budsjetter. Resultatet er positivt for pasienter og ansatte, sier Moxnes.

Positive erfaringer Han viser blant annet til en rapport fra De Facto fra 2009, og en helt fersk artikkel i Manifest Analyse av førsteamanuensis Eli Berg. Berg har tidligere skrevet boka "På helsa løs. Økonomifokuset i norske sykehus." Moxnes har også selv besøkt Skottland sammen med helse- og sosialkomiteen i Oslo kommune.

Kostbare fusjoner - Støre sier at man enten har man markedsmodell eller økonomisk kaos. Det kunne ikke vært lengre unna sannheten. Foretaksmodellen har ført til uhyre kostbare fusjonsprosesser som har svekket sykehustilbudet, særlig i Oslo. Det er fullt mulig å ta tilbake den offentlige forvaltningsmodellen, ta politisk styring og slippe løs de ansattes kreativitet.

Kastet ut markedet I Skottland kastet de markedet ut av sykehusene, og har fått bedre pasientbehandling, kortet ned på ventlister, og holdt budsjettene, sier Moxnes.
Han er ikke enig med LO-leder Gerd Kristiansen, som til Dagbladet sier at modellen de siste åtte årene er vesentlig endret og i realiteten nærmer seg en forvaltningsmodell.

Ligner aksjeloven - Det forstår jeg ikke. Prinsippene i foretaksmodellen er stykkprisfinansiering, og forvaltningen av sykehusene er satt ut til såkalte profesjonelle styrer, som er regulert etter en lov som til forveksling ligner aksjeloven. Vi må vekk fra denne modellen. Her kunne LO gå i front. Regjeringen må ikke knytte prestisje til Tony Blairs gammeldagse markedsmodell som svekker helsetilbudet, sier Moxnes.