Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sylvi Listhaug med oppgjør mot Facebook-hets:

- Ta meg gjerne på det jeg sier, men ikke legg ord og holdninger i min munn

Sylvi Listhaug kalles nazist og en fare for rikets sikkerhet og på sin egen Facebook-side. Nå setter hun ned foten. 

TAR OPPGJØR MED HETS: På Facebook-siden sin har Listhaug delt noen eksempler på hetsen hun er blitt utsatt for. 
TAR OPPGJØR MED HETS: På Facebook-siden sin har Listhaug delt noen eksempler på hetsen hun er blitt utsatt for.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et følelsesladet innlegg på sin Facebook-side i dag, tar innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) et oppgjør med det hun kaller en «gjeng» som har organisert seg for å bombardere siden hennes med stygge påstander.

- Jeg kalles rasist, fremmedfiendtlig, jeg sammenlignes med nazistene og 30-tallet i Tyskland, skriver Listhaug som har lagt ved et skjermbilde av noen av de verste eksemplene.

SIER STOPP: Sylvi Listhaug sier hun vil kaste ut alle som forsurer debattklima på Facebook-siden hennes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SIER STOPP: Sylvi Listhaug sier hun vil kaste ut alle som forsurer debattklima på Facebook-siden hennes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

«Hun må jo være totalt hjerteløs. Lurer på om hun er «søster» til Hitler», skriver en.

«For meg er det nærliggende å sammenlikne med Svanviken arbeidskoloni, der tater/romanifolk ble satt under jernhardt regime» skriver en annen.

Tegnet med grisenese

Ifølge Listhaug kommer påstandene hun reagerer på fra en åpen Facebook-gruppe som het «Opprop mot Sylvi Listhaug» senere endret til «Opprop mot Regjeringens innvandringspolitikk»

- De fleste medlemmene i denne gruppen er nok helt vanlige folk. Men det er en liten krets som koker sammen påstander om nazisme og det produseres tegninger av meg med grisenese, skriver Listhaug,

Hun reagerer spesielt på at folk som skriver hyggelige meldinger på siden hennes «bombarderes med stygge påstander.»

«Et sånt klima vil jeg ikke ha på min side og jeg kommer ikke til å akseptere det.» skriver ministeren, som gjør det klart at hun vil kaste ut alle som forsurer debattklima på siden hennes.

- Ta meg gjerne på det jeg sier, mener eller foreslår – men ikke legg ord og holdninger i min munn, skriver Listhaug.

- Bryr meg ikke

Overfor Dagbladet utdyper Listhaug at hun ikke bryr seg om hva folk kaller henne eller tillegger henne av meninger.

- Dersom jeg hadde gjort det hadde jeg gått ned for telling for lenge siden, sier hun.

Når hun nå reagerer er det fordi hun den siste tida har merket en forverring i debattklima på siden sin, fra begge sider av de politiske spekteret.

- Jeg har tatt gjentatte oppgjør med de som driver med fremmedfiendtlige kommentarer og stygge bemerkninger, men hatprat og hets må sies imot og tas på alvor uavhengig av hvilken politisk side man befinner seg på, sier hun.

- Fisker etter sympati

Janne Løken, en av fem administratorer for gruppa som Listhaug kritiserer, mener imidlertid at gruppa ikke kan ta ansvar for innlegg som postes på Sylvi Listhaugs side.

- Hvis du ser på vår side, så har vi også retningslinjer for hva som kan skrives der. Dette er ikke en drittslengingsgruppe, men en side der vi diskuterer innvandringspolitikk: vi ønsker en mer human politikk. For det meste kommer det saklige innlegg, men det kan skje ting som gjør folk provosert, sier hun.

- Jeg føler at hun er ute etter å fiske sympati blant sine folk som det er vanlig at hun gjør. Hun bør se litt på seg selv før hun kritiserer andre, sier Løken til Dagbladet.

- Hva tenker du om de eksemplene Listhaug trekker fram?

- Som sagt så er ikke gruppa ansvarlig for hva folk skriver på henne side. Vi modererer det som skrives på vår side, men jeg må si som Listhaug, det er ikke alt vi klarer å ta med én gang, men vi går inn og sletter det som er over streken når vi kan, sier Løken.

- Så har jeg opplevd er at de som er uenige med Listhaug ofte blir blokkert, selv om det er helt saklig kritikk av hennes politikk. Samtidig har kommentarer av svært rasistisk karakter fått stå. Hun ønsker tydeligvis bare kommentarer fra folk som er enige med henne. Hun nevner heller ikke støttegruppene for henne på Facebook som er av svært rasistisk karakter, sier hun videre.

Skremt av asylpolitikken

- Men er greit å sammenligne Listhaug med nazismen, som drev med massehenrettelser og okkuperte Norge?

- Igjen så er ikke gruppa ansvarlig for hva folk skriver på henne side. Men vi mener asylpolitikken blir mer og mer skremmende og fiendtlig, og det handler mer om å sende folk ut av landet enn å hjelpe folk som trenger beskyttelse. Som eksempel reagerer vi sterkt på alle asylsøkerne blir sendt tilbake til Afghanistan, deriblant mange barn. Det er bare en av mange ting ved hennes politikk som vi reagerer sterkt på, sier hun.

I VANNET:  Da Sylvi Listhaug besøkte Hellas i april fikk hun en liten smak på hva som venter båtflyktningene som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet. Video: Øistein N. Monsen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!