- Ta opp tragedien med læreren

Vi har en trygg skole i Norge, men ingen garantier for fremtiden, sier Bård Vegard Solhjell om skoletragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Skytingen i Finland er en grusom tragedie. Det har gjort et voldsomt inntrykk, spesielt når det skjer så nær som i et naboland.

Det sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.no. Han er nylig utnevnt til minister med ansvar for alle lærere og elever i barne- ungdom- og videregående skole i Norge.

- Jeg syns ikke barn og unge skal føle seg utrygge på grunn av dette. Heldigvis er norske barn trygge når de går på skolen. Vi har vært forskånet for slike episoder her i landet. Men vi har ingen garantier for fremtiden, sier Solhjell.

Alle får vite det

- I dagens medielandskap trenger en sånn tragisk nyhet som dette gjennom til alle. Og det betyr at det nok er mange som har behov for å snakke i dag, kanskje noen også føler frykt.

Ministeren sier norske lærere er trent i å håndtere reaksjoner på medieoppslag som de om skoletragedien i Finland.

- Det viktige er at lærere er oppmerksomme på at det kan være behov for å ta det opp. Nå handler det kanskje aller mest om å forklare, og å skape trygghet og ro.Solhjell peker på at det norske skoleverket har utarbeidet materiell som veileder i hvordan man kan snakke med elever og barn i slike situasjoner.

For tidlig

- VOLDSOMT INNTRYKK: Tragedien i Finland er så nær, sier kunnskapminister Bård Vegar Solhjell. Foto: Heiko Junge/Scanpix
- VOLDSOMT INNTRYKK: Tragedien i Finland er så nær, sier kunnskapminister Bård Vegar Solhjell. Foto: Heiko Junge/Scanpix Vis mer

- Jeg syns det er altfor tidlig å trekke noen konklusjoner om hendelsen i Finland. Jeg vil ikke spekulere i hva som kan være årsaken til at noe slikt skjer. Men veldig generelt - viktigheten av at barn og unge har en trygg oppvekst kan ikke overvurderes, sier ministeren.

Han understreker at alle trenger voksne og foreldre som tar seg av dem, og lærere man ser opp til og er trygg på.

- Hvis vi klarer å skape et samfunn der dette er situasjonene for så mange som mulig, så vil vi være best mulig rustet mot slike hendelser i fremtiden, sier Solhjell.

Han fortsetter:

- Jeg syns alle skal vite at vi har en trygg skole i Norge, men hvis de føler behov for å snakke på skolen i dag skal de gjøre det.

NI DØDE: Seks medelever, skolens rektor og helsesøster ble drept, i tillegg til at drapsmannen selv omkom på sykehus i går kveld.