- Ta patent på laksen!

- Vi må kartlegge og patentere genene til laksen for å sikre at den blir Norges viktigste eksportartikkel i framtida, sier direktør Lars Aukrust i Norges forskningsråd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskningsrådet kaster seg nå inn i debatten om det omstridte patentdirektivet.

Aukrust vil snarest mulig få ideen utredet. Ved mærene på Havbruksstasjonen utenfor Tromsø tar direktøren tak i et eksemplar av laksen som fiskespisere over hele verden ikke ser ut til å få nok av.

Sykdomssikring

- Vi må bruke utviklingen innen moderne bioteknologi til å sikre verdiskapningen i Norge når oljen og gassen tar slutt. Denne laksen vil bli enda viktigere i framtida, og da må vi sikre den som «vårt» produkt, sier Aukrust .

Norge eksporterer i dag laks for ti milliarder kroner, og forskningsstiftelsen Sintef anslår verdien om 20 år til å være mangedoblet.

Kunnskap om laksens gener vil gjøre kampen mot sykdommer langt mer effektiv. Det er fordi genene er instruksjonsheftet til hvordan laksen fungerer. Kartleggingen av genene kan derfor gi svar på hvorfor laksen blir syk og hvordan den kan kureres.

Knallhard kamp

Patentering av gener fra planter, dyr og mennesker er imidlertid et svært kontroversielt tema. Norsk lov åpner for å ta patent på gener, men det nye patentdirektivet til EU som trår i kraft 1. juli, går lenger. Det åpner for å ta patent på framstillingen av dyr og planter, noe som blant annet miljøbevegelsen kjemper mot.

- Hvis ikke vi gjør det, kan andre komme oss i forkjøpet. For oss som verdens største eksportør av laks vil det være en katastrofe om næringen ble avhengig av utenlandske patenter. Hvis derimot Norge er først ute, vil vi sikre oss kunnskapen, sier Aukrust og etterlyser en grundig debatt om hvordan dette kan gjennomføres.