- Ta pressekortet fra Per Ståle

Stavanger Aftenblad krever i dag at Per Ståle Lønning blir fratatt sitt pressekort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det uvanlig sterke kravet fremsettes av avisas tidligere nyhetsredaktør Svein Egil Omdal. Han er sterkt kritisk til at TV2s «Sentrum» i går sendte et direktesendt intervju med gisseltageren. Omdal er tidligere leder av Norsk Journalistlag, og er nå leder i pressens egen vaktbikkje, Pressens Faglige Utvalg.

På kommentarplass skriver han i dag at «forhåpentlig var gårsdagens TV2-skandale siste gang Per Ståle Lønning opptrer i noen seriøs fjernsynskanal».

Omdal er uenig i Lønnings påstander om gårsdagens direkteintervju med gisseltageren i «Sentrum» var god journalistikk:

«Når noen retter våpen mot et annet menneske og forlanger å få komme på fjernsyn eller i avisene, har journalistikken tapt. Det er bare de dummeste eller mest kyniske journalistene som ikke skjønner slikt. I ekstreme tilfeller har aviser og fjernsynsselskaper latt slike voldsmenn få den talerstolen de krever, men det har vært i nøye samråd med politiet og i klar erkjennelse av at dette er så langt fra en journalistisk bragd som det går an å komme.»

Omdal går også til angrep på Nettavisen, som han mener «heller ikke er plaget av for sterke journalistiske tradisjoner». Nettavisen var en av flere medier som ringte rett inn i barnehagen på et tidlig stadium i gisseldramaet, og politiet måtte etterhvert henstille media om ikke å ringe rett inn.

«(Nettavisen) avslørte i sin første melding om gisseldramaet at de ikke hadde skjønt noe som helst av

rollefordelingen mellom politi og presse i slike situasjoner», skriver Omdal og beskriver videre hvordan avisen skrev om at de ringte rett inn. Dette avsnittet ble senere fjernet fra Nettavisens sider.

Kamphanene Omdal og Lønning braket sammen i P4s 17.30 i dag, uten å komme til enighet. Men Lønning fikk ihvertfall påpekt at han ikke har pressekort, siden han ikke er medlem av Norsk Journalistlag.

Les hele kommentaren

bjorn.k.bore@dagbladet.no