Tå-rens blir rettssak

Folk i en husrekke i Holmenkollen i Oslo er i harnisk over en ubehøvlet nabo (53) som både skal ha meditert mellom husene og renset tåneglene på en slik måte at en nabo måtte kaste opp. Nå må han møte i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den elleville nabofeiden fra Oslos aller beste vestkant skal opp for Oslo tingrett i august. På den ene siden står en rekke naboer som føler seg overvåket og trakassert av 53-åringens opptreden i det før så fredelige nabolaget. På den andre siden står 53-åringen som selv sier han er utsatt for systematisk mobbing fra naboene som ønsker å få ham fjernet fra det fasjonable boligstrøket.

- Det hele bunner i en saklig uenighet om en del forhold i sameiet. Mannen har tilbydd seg å flytte dersom han får tid på seg, men dette ble avslått, sier 53-åringens forsvarer, advokat Per Danielsen.

Nå er mannen tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 390 a: «For ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred, eller medvirket til dette.» Det skal ha skjedd 32 ganger, fra juni 1999 til januar i fjor.

Geipet til nabofruen

Hardest skal skytset ha gått ut over en kvinnelig nabo som skal ha blitt bedt om å slutte med «hyling-virksomheten» hun bedrev, ledsaget av aggressiv atferd og fektende armer.

I romjula 1999 kjørte 53-åringen bilen fram og tilbake forbi nabokvinnen, som ble presset inn mot garasjeveggen med bilhjulet bare centimeter fra foten. Så ille var opptrinnet at naboen ropte: «Kjører han deg ned?»

I januar 2000 tok det helt av. Førstnevnte kvinne og ektemannen ble gjentatte ganger beglodd og viet intens oppmerksomhet. Et par ganger kom 53-åringen så nær nabofruen at hun kunne merke pusten hans.

Tåsjikane

I samme periode skal en annen kvinnelig nabo ha fått smake 53-åringens innfall. Da drev han kampsportliknende bevegelser mellom husrekkene, og «spratt ball meget høyt og bråkte». Bare et par meter unna familien drakk han vann fra en stor flaske mens han varmet opp og «lå nede på asfalten, skrevet, veivet med armer og ben». Seansen ble avsluttet med et «meditasjonslignende forsøk» med lukkede øyne, stadig vendt mot de dypt fornærmede naboene.

Klimaks kom i september 1999. Sittende på hagebordet nedenfor naboens terrasse, fant 53-åringen det for godt å rense både tær og tånegler - midt i naboens åsyn. Dette ble oppfattet som så krenkende at fornærmedes sønn mistet appetitten og forlot bordet for å brekke seg.

Sykemeldt

Ifølge tiltalen vil historien ingen ende ta. I januar bykser mannen ut av hekken og roper: «Godt nytt år, hei, hei.» Samme nyttårshilsen blir til naboenes store irritasjon gjentatt flere ganger to dager seinere.

Tiltalen inneholder totalt åtte fornærmede. 53-åringen har nektet å godta et forelegg på 20000 kroner. Når saken skal opp for retten i august kan han risikere fengselsstraff.

Rettssaken markerer fortsettelsen på en bitter nabofeide. I fjor fikk 53-åringens naboer medhold i namsretten om at han måtte flytte fra sameiet. 53-åringen anket, og saken skal etter planen opp i lagmannsretten mandag.

- Min klient er sykemeldt, og vi har derfor bedt om en utsettelse av saken. Dette har ført til flere sykemeldinger fra både vitner og motparter, totalt sju- åtte. De har fått legeerklæring på at de vil bli syke dersom saken ikke blir gjennomført nå, sier en oppgitt advokat Per Danielsen.

Retten skal mandag ta stilling til om ankesaken blir utsatt.

IKKE GODE NABOER: Naboer i et sameie i Holmenkollen er ikke akkurat gode venner.