Ta takstene på alvor!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dagbladet har den siste uka satt søkelys på hvordan boliger som skal omsettes blir taksert. Reportasjeserien avslører så store sprik i takstmennenes vurderinger at det er grunn til å reise spørsmål ved fagfolkenes kompetanse og seriøsitet. I Bergen var forskjellen mellom høyeste og laveste takst på en leilighet på 60 kvadratmeter hele 250000 kroner eller om lag 25 prosent. I Oslo sprikte takstene på en 46 kvadratmeter stor leilighet med nesten 200000 kroner. Det sier seg selv at både kjøpere, selgere og långivere kan tape store beløp på så ulike vurderinger.
  • Ikke minst er de avdekkede forskjellene et stort problem for bransjen selv. Takstmennene vil fort overflødiggjøre seg selv dersom deres vurderinger ikke inngir tillit. Når åtte takstmenn har sju forskjellige meninger om hvor stor en leilighet er, er åpenbart noe alvorlig galt. De fire organisasjonene som organiserer takstmenn innser da også at de har et problem.
  • I et boligmarked som er styrt av tilbud og etterspørsel, og hvor adressen er avgjørende for boligens pris, må en verditakst nødvendigvis delvis bygge på skjønn. Men bruken av skjønn bør utgjøre et minimum. Et viktig skritt for mer samordnede og faglig baserte takster vil være om takstmennene brukte samme skjema og de samme kriterier for verdifastsettelse. I dag har aktørene forskjellige regler for taksering og forskjellige skjema og takstpapirer. Et minimumskrav må være at alle takstmenn kommer fram til samme bo- og bruttoareal. Med dagens kvadratmeterpriser vil selv små avvik utgjøre store beløp.
  • Det er forståelig at Kredittilsynet og Huseiernes Landsforbund reagerer. Og det er helt på sin plass at barne- og familieminister Laila Dåvøy krever opprydning. Hennes viktigste bidrag kan være å innføre en offentlig godkjenningsordning for takstmenn. Det har takstmennenes organisasjoner selv etterlyst. Så får deres bidrag være å samordne sine standarder og målestokker, slik at boligkjøpere og -selgere får takster som holder faglig mål.