Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ta tida til hjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ehud Olmerts og Ariel Sharons parti Kadima vant valget i Israel tirsdag. Men Olmert, som har vært fungerende statsminister siden Sharon fikk slag i januar, har ikke fått noe stort mandat fra velgerne til å gjennomføre sin planlagte ensidige tilbaketrekning fra deler av den okkuperte Vestbredden. Planen medfører at de palestinske områdene blir delt i to og at Israel beholder viktige bosettingskomplekser og grenseområdet mot Jordan. En slik løsning vil i praksis bety dødsstøtet for en uavhengig og levedyktig palestinsk stat.

Nå må Olmert inn i vanskelige regjeringsforhandlinger, hvor et styrket arbeiderparti vil kreve større innsats i kampen mot fattigdom. Arbeiderpartiet støtter Olmerts initiativ om delvis tilbaketrekning fra Vestbredden, men vil primært ha forhandlinger med palestinerne. Venstrepartiet Meretz, som fikk fire plasser i nasjonalforsamlingen Knesset, krever forhandlinger og ikke israelsk alenegang. Skal Olmert se til høyre for å sikre seg koalisjonspartnere, kan han møte motstand mot sine planer om å fjerne 60 000 jødiske bosettere fra Vestbredden. En ny regjering er ventet å være på plass i siste halvdel av april.

Kadima betyr framover, men slik situasjonen er nå bør Olmert skynde seg langsomt. Det kan nemlig skje viktige ting på palestinsk side. President Mahmoud Abbas ønsker fortsatte fredsforhandlinger med israelerne, det samme gjør PLO, som fremdeles står sterkt både i den palestinske diasporaen og i selvstyreområdene. Det mest interessante er imidlertid de siste dagers reaksjoner fra islamistorganisasjonen Hamas som vant det palestinske valget i januar.

Framtredende Hamas-ledere har sagt at de på visse vilkår kan bli med på å diskutere det såkalte veikartet for fred, utarbeidet av FN, EU, USA og Russland. Palestinernes nye statsminister Ismail Haniyeh fra Hamas sier han er mer opptatt av politikk enn voldelige aksjoner.

Det er viktig at det såkalte verdenssamfunnet legger press både på israelerne og palestinerne i tida framover. Alenegang gir ingen fred i Midtøsten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling