Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ta to skattekutt og ring oss i morgen

President Barack Obama harselerer med Romneys resept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CHARLOTTE (Dagbladet): 20 000 demokrater hylte ellevilt da presidenten kom på scenen og avsluttet landsmøteshowet til demokratene i Charlotte.

De var godt varmet opp av demokratiske topper som tidligere presidentkandidat John Kerry og visepresident Joe Biden samt musikk- og hollywoodstjerner som Foo Fighters, Mary J. Blige, Eva Longoria og Scarlett Johansson.

HYLLET: President Barack Obama ble mottatt som en folkehelt av sine egne på demokratenes landsmøte i Charlotte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
HYLLET: President Barack Obama ble mottatt som en folkehelt av sine egne på demokratenes landsmøte i Charlotte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Hvis dere snur dere vekk nå, hvis dere kjøper kynismen om at forandringen vi kjempet for ikke er mulig, vel, da vil det ikke komme forandring, sier Obama i det som mange eksperter betegner som hans viktigste noensinne.

Han mener årets valg står mellom to fundamentalt forskjellige visjoner for framtida.

- Dette er det klareste valget på en generasjon, slår Obama fast.

Flere løfter - De neste åra skal store beslutninger tas i Washington om jobber og økonomi, skatter og underskudd, energi og utdanning, krig og fred - beslutninger som vil ha enorm innflytelse på våre liv og våre barns liv i tiåra som kommer. På hvert av disse spørsmålene er det et valg mellom to forskjellige veier for America, sier Obama og kom med en rekke konkrete løfter for hva han vil gjøre dersom han blir gjenvalgt:

Industrien
• Skape 1 million jobber i industrien innen utgangen av 2016.
• Doble eksporten innen utgangen av 2014.

STJERNEPAR: Michelle og Barack Obama på scenen etter presidentens tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
STJERNEPAR: Michelle og Barack Obama på scenen etter presidentens tale. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Energi
• Halvere oljeimporten innen 2020.
• Støtte 600 000 jobber innen naturgass innen slutten av tiåret.

Utdanning
• Kutte veksten i skolepenger på høyere utdanning til halvparten over de neste 10 åra.
• Rekruttere 100 000 matte- og naturfaglærere over de neste 10 åra.
• Utdanne to millioner arbeidere på community college.

RADARPAR: Visepresident Joe Biden og president Barack Obama kjemper mot Mitt Romney og hans visepresidentkandidat, Paul Ryan. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
RADARPAR: Visepresident Joe Biden og president Barack Obama kjemper mot Mitt Romney og hans visepresidentkandidat, Paul Ryan. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Nasjonal sikkerhet
• Investere de pengene som ikke lenger brukes på krig i den amerikanske økonomien.

Gjelda
• Redusere underskuddet med mer enn 4000 milliarder dollar (24 000 milliarder kroner) i løpet av det neste tiåret.

KJENDIS 1: Dave Grohl og Foo Fighters spilte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
KJENDIS 1: Dave Grohl og Foo Fighters spilte. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal ikke late som om veien jeg tilbyr er rask eller lett. Sannheten er at det vil ta mer enn noen år for oss å løse problemene som har bygget seg opp over tiår. Det vil kreve en felles innsats, felles ansvar og en type modig og vedvarende eksperimentering som Franklin Roosevelt drev med i den eneste andre krisen som har vært verre enn denne. Men problemene våre kan løses, sier Obama.

Skattekutt mot forkjølelse Han gikk til harde angrep på republikanerne og motstanderen Mitt Romney.

- De vil ha din stemme, men de vil ikke fortelle hva som er deres plan. Det er fordi det eneste de har å tilby er den samme medisinen som de har hatt i 30 år: Er det overskudd? Prøv et skattekutt. Er underskuddet for stort? Prøv et kutt til. Kjenner du en forkjølelse i anmarsj? Ta to skattekutt, fjern noen reguleringer og ring oss i morgen, sier Obama.

KJENDIS 2: Skuespiller Scarlet Johansson tente forsamlingen. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
KJENDIS 2: Skuespiller Scarlet Johansson tente forsamlingen. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Dessuten konstaterte han at verken Romney eller visepresidentkandidaten hans, Paul Ryan, har noen form for utenrikspolitisk erfaring, og trakk fram Romneys utenlandsreise i sommer, som var preget av tabber.

- Du er kanskje ikke klar for å drive diplomati med Beijing hvis du ikke kan besøke London-OL uten å fornærme vår nærmeste allierte, sier Obama mens latteren runger og publikum jubler.

Jubel og Springsteen Før Obama avsluttet hele landsmøtet i natt, holdt Bill Clinton dagen før det mange betegner som hans beste tale noensinne. Tirsdag var det førstedame Michelle Obama som startet festen med en dyptfølt hyllest til ektemannen.

KJENDIS 3: Skuespiller Eva Longoria vil ha Obama gjenvalgt. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
KJENDIS 3: Skuespiller Eva Longoria vil ha Obama gjenvalgt. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Obama skulle egentlig holde sin tale utendørs på en fotballstadion med plass til 75 000 mennesker, men ifølge demokratene ble det hele flyttet innendørs fordi værmelding varslet regn.

- Jeg sa aldri at denne reisen ville bli lett, og jeg vil ikke love det nå. Ja, vår vei er tyngre, men den fører til et bedre sted, sier Obama mens tårene trillet blant enkelte publikummere.

FRAMOVER: Slagordet fra valgkampen i 2008, forandring, er byttet ut med slagordet, framover. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet
FRAMOVER: Slagordet fra valgkampen i 2008, forandring, er byttet ut med slagordet, framover. Foto: Johannes Worsøe Berg / Dagbladet Vis mer

Til slutt sto jubelen i taket, mens konfetti dalte ned til tonene av Bruce Springsteens «We Take Care of Our Own» (Vi tar vare på våre egne).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media