Ta toget til USA på en time

Et supersonisk tog med en toppfart på 3680 km/t kan bli framtidas svar på det transatlantiske flyet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I framtida kan du dra til USA på timen dersom supertoget blir en realitet. Ta med deg lunsjen på toget fra Bristol eller Liverpool, og spasér på Manhattens brede boulevarder før du har fått pelt brødsmulene ut fra tenna.

Høres dette usannsynlig ut? Forskere ved Massachusetts Institute of Technology mener at teknologien og viljen til å bygge en undersjøisk «toglinje» mellom Europa og USA er til stede, men innrømmer at prosjektet ikke blir billig, skriver Nettavisen. Det vil koste omlag 380 milliarder kroner å bygge banen som kan være ferdig i år 2030, skal vi tro forskerne.

Halvtime

Men selv om prosjektet koster skjorta og vel så det, vil toget likevel ha en viss besparende effekt fordi det ikke bruker mer enn en drøy time på strekningen. Tenk bare på alle de sparte arbeidstimene turen vil generere.

Ifølge vitenskapsmannen Frank Davidsom på Massachusetts Institute og Technology, finnes allerede teknologien til å bygge en slik linje. Istedenfor å grave en «gammeldags» tunnel under havet, vil de senke et flytende rør ned til havbunnen, og feste det med kraftige kabler. Inni røret skal det være kraftige magnetiske pulseringer som holder toget unna veggene. Dermed vil så godt som all friksjon bli borte, og den supersoniske farta vil være en realitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer