Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ta tran mot kreft

Røyking er hovedårsaken til at over 1700 nordmenn årlig rammes av lungekreft. Er du blant de 1,2 millionene som ikke har klart å stumpe røyken? Da bør du i få i deg en daglig dose med tran. En fersk studie viser at tran halverer risikoen for å få lungekreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mye tyder på at bruk av tran halverer risikoen for å få lungekreft. Men det sikreste av alt er selvfølgelig å stumpe røyken for godt, sier stipendiat Marit Bragelien Veierød ved seksjon for medisinsk statistikk ved Universitetet i Oslo.
Med midler fra Den Norske Kreftforening og Den norske lægeforening har hun kartlagt sammenhengen mellom kosthold og enkelte krefttyper blant om lag 50 000 kvinner og menn i Norge.

Millioner på tran

Veierød fant 153 tilfeller av lungekreft i sin studie. Majoriteten var røykere eller tidligere røykere.

- Det er viktig å tolke disse tallene varsomt. Det å ta tran kan like gjerne være en indikator på et sunt kosthold og en sunn livsstil som i seg selv virker kreftforebyggende, sier Veierød.

Tranforbruket her hjemme tyder i hvert fall godt. I fjor fikk vi i oss tran for over 200 millioner kroner. Professor i epidemiologi Dag S. Thelle ved Universitetet i Oslo har sammen med professor Petter Laake vært veileder under Veierøds prosjektarbeid. Thelle betegner funnene som svært interessante.

Flere studier

- Denne sammenhengen er ikke påvist tidligere, men passer med det man ellers vet om hva som finnes av beskyttende stoffer i tran, spesielt Omega 3-fettsyrene, sier han.

Thelle og Veierød mener imidlertid at det trengs flere målrettede studier for å kunne fastslå tranens reelle effekt mer presist.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!