Ta ungene til fjells

Her er vinterferietipsene for deg som vil gjøre mer enn å bare følge ski-VM på TV. Ta med deg ungene på tur. Sats på villferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du trenger ikke dra på lange ekspedisjoner i vinterfjellet for å føle deg som oppdager eller polfarer. Sats på korte turer og morsomme opplevelser. Og - det er hjelp å få for dem som vil på villmarksferie - eller villferie.

Den Norske Turistforening har eget vinterferieopplegg for barnefamilier til fjells både i uke ni og uke ti. DNT-hytta Fondsbu på Eidsbugarden i Jotunheimen har opplegget klart, og gjestene blir etter ønske kjørt de 20 kilometerne fra Tyinkrysset til Fondsbu i beltebil. Denne opplevelsen alene er en vinterferie verd for barn.

Garanterer snø

Aktivitetsledere inviterer barn i alderen sju år og oppover til skileik, skiturer, graving av snøhuler, tur med reinsdyr og annen moro i fjellet. Opplegget for Fondsbu tar sikte på at foreldre kan ta sine egne turer uten barn mens ungene leker seg i fonnene utenfor hytta.

- Barnemeny er en selvfølge i vinterferien, lover bestyrer Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu, som trygt kan garantere snø i vinterferien.

Litt mindre omfattende, men minst like spennende, er DNT Oslo og Omegns ungdoms-snøhuletur til Norefjell 21.- 23. februar.

- Vi har fortsatt ledige plasser. De fleste venter med bestillingen til siste liten. Men vi kan friste med utrolig flotte skiforhold akkurat nå, sier Rune Steiro på Gjendesheim.

Mye å velge i

Alle barn under fire år bor og spiser gratis på DNT Oslo og Omegns betjente hytter i fjellet. På selvbetjente og ubetjente hytter bor barn under 15 år gratis, mens ungdomsmedlemmer i alderen 15- 25 år betaler halv pris.

Også den aktive Trondheim Turistforening har planer klare for vinterferien. På Gjevilvasshytta vest for Oppdal er det eget vinterferieopplegg hvor veiledere gir tips og råd.

I vest står Bergen Turlag for vinterferieopplegg for barn og barnefamilier. På Alexander Grieg-hytta i Bergsdalen kan man bo billig og ordne seg som man selv vil. Til denne hytta må man selv ta med egen mat.

Hotell Finse 1222 på Norges tak satser også på barnevinterferie, mens Finsehytta er stengt. Finse har et av landets tøffeste og mest værharde fjellområder. Det kan bety alt fra strålende påskeføre til villvær så friskt at småbarn bør holde seg innomhus.

Nettsider

For mer informasjon kan du besøke nettsidene til Turistforeningen i Oslo eller Turistforeningen i Trondheim eller Turistforeningen i Bergen.

APPELSINPAUSEN: Det er alltid plass til en som vil kose seg med sjokolade og appelsin i solskråningen.
LEK OG MORO: Sett av god tid til lek i snøen. Det synes barna er morsommere enn strevsomme lange etapper i skisporet.
SMÅ BARN, STORE GLEDER:</B> Barn som tidlig blir glad i å gå på ski, har mye å glede seg til.