TRAGEDIER: 1400 våpen av alle slag i beslagsrommet til Oslo-politiet. Hans Frode Asmyhr (Frp) mener mange tragedier kunne vært unngått dersom straffesaksregisteret og våpenregisteret ble samordnet. Foto: Torbjørn Berg
TRAGEDIER: 1400 våpen av alle slag i beslagsrommet til Oslo-politiet. Hans Frode Asmyhr (Frp) mener mange tragedier kunne vært unngått dersom straffesaksregisteret og våpenregisteret ble samordnet. Foto: Torbjørn BergVis mer

- Ta våpnene fra kriminelle!

Frp vil ha slutt på at straffedømte får beholde skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fremskrittspartiet justispolitiske talsmann er rystet over hva han får se når han vises rundt i våpenbeslagrommet på Grønland politistasjon.

- Det er skremmende å se hva som er i bruk og hva har vært i omløp. Vi må få gjort noe med situasjonen, sier Hans Frode Asmyhr til Dagbladet.

Ser til Finland Den juristutdannede Frp-politikeren ønsker seg snarest mulig en samordning av straffesaksregisteret og våpenregisteret.

- Saken vil fra vår side bli tatt opp i forbindelse med terrormeldingen før sommeren. Vi opplever det svært problematisk at straffedømte i alvorlige saker fortsatt kan være i besittelse av lovlig ervervede våpen, noe også 22. juli-kommisjonen har påpekt. I Finland medførte en samkjøring av våpen- og straffesaksregisteret til at 5000 kriminelle fikk inndratt skytevåpen, sier Asmyhr.

Advarer Han er overbevist om at han har det norske folk på sin side i denne saken.

- Det strider både mot folks rettsoppfatning og trygghetsfølelse at alvorlig kriminelle får beholde sine skytevåpen etter domfellelse. At systemet tillater at de kan forsette å eie våpen er totalt uholdbart og uakseptabelt. Når straffedømte våpeneiere ikke fanges opp automatisk, har vi en systemsvikt som i verste fall kan få katastrofale følger, hevder Hans Frode Asmyhr.

Bekymret Årlig beslaglegger Oslo-politiet 600-700 våpen, halvparten inndras i forbindelse med straffesaker.

- Vi har i lengre tid sett på utviklingen med våpen blant kriminelle med bekymring, sier Sigve Bolstad, leder for Oslo Politiforening.

- Det er noe av grunnen til at Politiets Fellesforbund landet på «generell bevæpning av norsk politi» under landsmøtet i Molde. Samtidig ser vi også at andre tiltak vil kunne være med på å begrense kriminelles tilgang til våpen, sier Bolstad, som en kommentar til forslaget fra Frp.