Ta vare på kunnskapene!

Vi må ikke stelle oss slik at vi for å bevare konkurransen forlagene imellom kaster vrak på den 100-årige tradisjonen som «Store norske leksikon» representerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Man kan knapt overvurdere den rollen som de store samleverkene for kunnskap på ulike områder, leksikon, har spilt for kulturen. Samfunnet trenger tverrfaglighet, som er avhengig av at det finnes verk der man kan søke kunnskaper fra mange ulike felter på ett sted.

Derfor har man da også gjennom mer enn fem hundre år kunnet glede seg over stadig bedre europeiske oppslagsverk av denne typen. Størst historisk betydning fikk vel den franske «Encyklopédie» (1751- 80), som bidrog meget til den tenkning som utløste den franske revolusjon. I Norge har man siden 1879 hatt flere og stadig bedre verk, som åpenbart har dekket betydelige behov både blant folk flest og for fagfolk som har trengt kunnskap utenfor eget spesialfelt. Efterhvert ble et produkt av et samarbeid mellom våre to største forlag, «Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon», det ledende i kunnskapsmengde mellom permer.

Problemer

Men tidene forandrer seg. Fremskritt skaper overgangsproblemer, som krever nytenkning hvis man skal unngå unødvendige tap underveis. Nå har Internett undergravet markedet i et lite land for så dyre bokverk som et skikkelig, bredt leksikon nødvendigvis må være. Behovet for den kunnskap som slike verk formidler, blir riktignok bare større. Men når kunnskapene må ajourføres oftere enn før, og stadig flere kan finne deler av dem på Internett, blir salgspotensialet i bokform likevel for lite. Hva bør man da gjøre for å sikre at tilgangen til leksikal kunnskap ikke blir dårligere, men helst bedre?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer