- Ta vårrengjøring på PCen

Vi har i snitt 62 programmer som må holdes oppdatert. Slik sikrer du maskinen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Ta vårrengjøring på PCen, oppfordrer fornyingsminister Rigmor Aasrud og Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) idet de sparker i gang en ny sikkerhetskampanje.

Målsetningen er å få både vanlige PC-brukere og små og store bedrifter til å sjekke datamaskinen og oppdatere utgått programvare.

Datakriminalitet Varslene om tilgjengelige programvareoppdateringer oppfattes ofte som mas og klikkes bort uten noe nærmere ettertanke.

Men gamle programversjoner representerer en stor sikkerhetsrisiko.

Datakriminelle oppdager enkelte ganger svakheter og sikkerhetshull i de ulike programmene og utnytter disse til å skade, overvåke eller ta kontroll over PCen.

De fleste programvareprodusentene er raske med å tette igjen slike hull ved å sende ut oppdateringer.

Laster du ikke ned disse, utsetter du maskinen din for unødvendig risiko.

En fersk sikkerhetsrapport fra Microsoft viser at flere av de mest utbredte ondsinnete programmene utnytter nettopp slike gamle sikkerhetshull, som for lengst har blitt tettet igjen av produsentene.

FRONTER SIKKERHETSKAMPANJE: Fornyingsminister Rigmor Aasrud fikk i dag omvisning på Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) på Gjøvik i forbindelse med starten på en vårkampanje som skal få flere PC-brukere til å oppdatere programvaren på maskinene sine. Foto: NORSIS
FRONTER SIKKERHETSKAMPANJE: Fornyingsminister Rigmor Aasrud fikk i dag omvisning på Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) på Gjøvik i forbindelse med starten på en vårkampanje som skal få flere PC-brukere til å oppdatere programvaren på maskinene sine. Foto: NORSIS Vis mer

Kan være kritisk for småbedrifterIfølge sikkerhetsselskapet Secunia finnes det i gjennomsnittet 62 programmer fra 19 ulike leverandører på norske PCer.

Langt fra alle oppdaterer seg automatisk.

- Jeg tror at vi nordmenn er generelt litt sløve når det kommer til datasikkerhet. Vi tenker ikke over hvor mye et virus eller liknende kan ødelegge, kommenterer fornyingsministeren som fronter denne kampanjen.

- Både hos privatpersoner og mange små- og mellomstore bedrifter er det for lite fokus på informasjonssikkerhet. Det er veldig kjedelig å miste alt man har på privatmaskinen, for små bedrifter kan det være helt ødeleggende. Her kreves det gode rutiner for å holde all programvaren oppdatert, fortsetter hun.

Mye å holde styr påFå leverandører har samme opplegg for å oppdatere programmene, og dette er en utfordring for brukeren, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakås i NorSIS.

62 installerte programmer gir noe sånt som 90 sikkerhetsoppdateringer i løpet av ett år.

- Disse sikkerhetsoppdateringene dekker hele 378 sårbarheter. Det sier seg selv at det er ikke lett å være PC-bruker i dag, når du må forholde deg til så mange ulike programmer. Men med enkle grep kan du rydde opp, sier Bakås.

• Trenger du sikkerhets- og kontorprogrammer til PC og Mac? Sjekk ut vår oversikt over programmer du ikke kan greie deg uten!