- Ta voldsmennene

SKIEN (Dagbladet): Kallskapellan Jan Helge Jansen raser mot raneren som lemlestet 92-årige Aslak Lunde og hans kone Anna: Jeg støtter at folk tar fysisk igjen mot voldsmennene. Det fortjener de, sier kirkens mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hadde dette gått ut over meg, ville jeg ikke vendt det andre kinnet til, sier han.

Jansen er tidligere stortingsrepresentant for Høyre.

I dag er han kallskapellan i Gulset menighet i Skien, stedet der det gamle ekteparet ble hjemsøkt av voldsraneren seint søndag kveld.

- Heng dem ut

Raneren ble pågrepet seint mandag kveld. Han er svært godt kjent av politiet.

Vold og vinningskriminalitet går igjen på 32-åringens rulleblad, men ingen av sakene har vært så grove som det han ble siktet for mandag kveld .

Skiensmannen er nå varetektsfengslet for åtte uker, med forsvarer Jan Erik Granmos samtykke. Raneren skal ikke ha motsatt seg fengslingen, men hevder selv at han er psykisk forstyrret.

Kallskapellan Jansen samtalte med sine soknebarn - mange av dem eldre mennesker - i hele går. Han er ikke nådig i sin dom over de siste ukers bølge av grov vold.
- Blant de eldre er det mange som ber om gapestokk. Heng raneren ut ved fullt navn. La ham få svi, sier de. Avisene er altfor snille, mener mange, forteller Jansen.

Slå tilbake

Selv er han langt på vei enig:

- Jeg synes det er helt ok at folk tar igjen mot voldsmenn. Gi dem inn, dersom det er mulig. Hadde dette skjedd med meg ville jeg definitivt ikke vendt det andre kinnet til, sier kirkens mann.

Nå ber han om at voldsproblemet blir tatt på alvor. Han ser ikke bort fra at vanlige folk er så forbannet at noen snart vil slå tilbake mot ranerne.

- Det har vært så mange stygge saker. I vår bydel bor det mange gamle mennesker. Mange av dem er fly forbannet. Gi oss et lensmannskontor slik at politiet kan bli synlige her en gang iblant, sier han.

Kan få topp-straff

Den 32-årige raneren er siktet for ran under særdeles skjerpende omstendigheter. Dersom strafferammen benyttes fult ut, risikerer han lovens strengeste straff.

At slik straff anvendes uten at et drap har skjedd i tilknytning til et grovt ran, er svært uvanlig.