Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tabbe- turene som kan felle pol-sjefen

Granskingen av Vinmonopolets toppsjef Knut Grøholt har avdekket at han har deltatt i ytterligere to såkalte smøreturer, i tillegg til de to som allerede er kjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grøholt med ektefelle ble invitert av Telenor og deltok på VM i friidrett i Gøteborg i 1995. Utgiftene ble dekket av Telenor.

I 1996 deltok Grøholt på en vinmesse i Verona i Italia, invitert av den italienske ambassade. Han fikk dekket alle utgifter til reise og opphold, formodentlig av messearrangøren, heter det redegjørelsen Vinmonopolets styreformann, Harald Arnkværn, la fram for arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten i går.

Fullstendig

-  Men har dere tenkt å granske Grøholt for eventuelle smøreturer han mottok før han ble sjef for Vinmonopolet i 1996?

-  La meg svare slik: Dette er opplysninger Grøholt selv har kommet med for å gi et mest mulig fullstendig bilde, svarer Arnkværn.

Arnkværn skriver i sin rapport til Høybråten at styret vil tilkjennegi sitt syn på forholdet til Grøholt når endelige rapporter og vurderinger foreligger på neste styremøte 10. februar.

Når det gjelder de to gratisturene som allerede er kjent har det ennå ikke lykkes å framskaffe dokumentasjon på at Grøholt selv betalte noe av reisene han foretok sammen med sin kone til friidretts-VM i Athen i 1997 og til Sydney-OL i 2000.

Grøholt og hans kone var Telenors gjester i Athen-VM, og det da Telenor-eide Bravidas gjester i Sidney OL. Det er korrupsjonseksperten Helge Kvamme i PriceWaterhouseCoopers som har fått i oppdrag av Vinmonopolets styre å avklare om Grøholts reiser er utilbørlige i forhold til Vinmonopolets strenge etiske regelverk.

Gamle kolleger

På siste styremøte måtte styret nøye seg med en foreløpig rapport fra Helge Kvamme.

At turene til Grøholt har så sterkt innslag av friidrett, skyldes nok at Telenor under ledelse av den gamle friidretts-entusiast, Tormod Hermansen, var hovedsponsor for Norges Friidrettsforbund i denne perioden. Da var det vel heller ikke unaturlig om Hermansen, med sin bakgrunn som departementsråd, husket å invitere sin tidligere kollega Knut Grøholt som kom til Vinmonopolet fra stillingen som departementsråd i Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Utallige endringer

Kvamme har ønsket seg mest mulig konkret dokumentasjon omkring de omtalte

reisene, men det har åpenbart ikke vært lett å framskaffe. Siden midten av nitti-tallet har det skjedd utallige organisasjonsendringer, bedrifts-salg, bedriftskjøp, navneendringer osv. i og omkring Telenor. I tillegg har datasystemene blitt betydelig endret gjennom årene.

-  Alt dette gjør det meget komplisert å finne veien tilbake til, og inn i, de systemene som den gang ble brukt, men som i dag er nedlåst og «lagt i fryseboksen», sier informasjonssjef Trine Melgård i Telenor.

Krevende

-  Men det vi har gjort, har ikke avdekket noen dokumentasjon på at det er sendt noe krav fra oss til Vinmonopolet om at Grøholt skal dekke en egenandel. Det er heller ikke dokumentert at det er kommet noen slik betaling til oss fra Vinmonopolet, sier Melgård.

Melgård legger til at ytterligere dypdykk «vil kreve masse innsats og masse penger».

-  Det kan gjøres, men vi vil ikke betale, for det er ikke Telenor som er under gransking, sier hun.

I Bravida er det heller ikke særlig enkelt å komme til bunns i saken. Bravida ble skilt ut fra Telenor i forbindelse med at Telenor gikk på børs seinhøsten i 2000, ble fusjonert med et svensk selskap og er siden blitt delt opp og solgt, dels til Umoe og dels til en svensk finansiell aktør. Hovedkontoret er i Stockholm, men fortsatt er det noe som heter Bravida Norge A/S som driver elektro-installasjon, men som ikke var i Telenor før fusjonen etter Sydney-OL.

I dette virvar har vi nøstet oss fram til følgende:

Ingen egenandel

Etter det Dagbladet erfarer har Bravidasystemet ikke kunnet gi Grøholt-gransker Kvamme alle opplysningene han har bedt om. Men det er klart at gjester på det nivå det her dreier seg om, samfunns- og næringslivstopper fra Norge og Sverige, på arrangementer av dette format, ikke ble avkrevd noen egenandeler. Om dette har Kvamme fått en redegjørelse, men neppe så mye detalj-opplysninger som han kunne ønsket seg.

-  Jeg regner med å få fram tilstrekkelig med relevant informasjon til neste styremøte, sier Helge Kvamme i en kort kommentar.

SMØRETABBER: Fire smøreturer kan felle sjefen for Vinmonopolet Knut Grøholt. Torsdag neste uke skal styret møtes for å vurdere hans tillit.