Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Tabbe å si nei til prøveboring

Regjeringen begår en tabbe dersom den ikke tillater prøveboring etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Statoils informasjonsleder Sverre Kojedal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kojedal arbeider med Snøhvitutbyggingen utenfor Hammerfest. Han advarer regjeringen mot å innføre såkalt petroleumsfrie soner i Barentshavet. Slipp heller til oljeselskapene slik at de kan foreta prøveboringer i disse områdene, sier han.

-  Dersom det viser seg at det finnes olje- eller gassressurser utenfor Lofoten og Vesterålen, er det opp til myndighetene å bestemme hvilke miljøkrav som skal stilles ved eventuell utbygging, sier Kojedal.

Ny teknologi

Han mener utviklingen av Snøhvitfeltet kan brukes som eksempel. Selskapene påviste petroleumsressurser på sokkelen utenfor Hammerfest så tidlig som i åra 1981 til -84. Først i 2007 starter produksjonen av gass.

-  I mellomtida har vi utviklet ny teknologi som har satt oss i stand til å bygge ut på miljømessig forsvarlig måte. Eventuelle funn utenfor Lofoten og Vesterålen vil være en inspirasjon til ny teknologiutvikling, sier Kojedal.

Han mener det er helt feil å stenge områder for prøveboring, blant annet fordi dette virker begrensende på forskning og utvikling.

Ringvirkninger

-  Teknologiutvikling gir ringvirkninger både lokalt og nasjonalt. Petroleumsvirksomheten demmer dessuten opp mot fraflytting fra lokalsamfunn nordover langs kysten. Olje- og gassproduksjon kan skape ny vitalitet og vekst, slik Snøhvitutbyggingen er et godt eksempel på, sier Kojedal.

VIL HA PRØVEBORING: Sverre Kojedal i Statoil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!