Tabbe ga vaksine-svar

Ved en feil har man oppdaget at AstraZenecas vaksine likevel kan ha en effektivitet på 90 prosent.

OPPDAGET VED EN FEIL: Forskerne oppdaget at den ene forsøksgruppa ved en feil bare hadde fått halv dosen av det de skulle ha. Hell i uhell ha svaret på hvordan effektiviteten på vaksinen ble optimalisert. Foto: Scanpix
OPPDAGET VED EN FEIL: Forskerne oppdaget at den ene forsøksgruppa ved en feil bare hadde fått halv dosen av det de skulle ha. Hell i uhell ha svaret på hvordan effektiviteten på vaksinen ble optimalisert. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

Mandag skrev Dagbladet at den nye AstraZeneca-vaksinen er 70 prosent effektiv - til sammenlikning er Pfizer og Modernas vaksiner 95 prosent effektive.

Men ved en tabbe har man oppdaget at AstraZeneca-vaksinen også er 90 prosent effektiv, dersom pasienten gis en halv dose etterfulgt av en full dose.

En liten doseringsfeil skal ha fått forskningsteamet bak vaksinen til å innse hvordan de kunne øke suksessraten til hele 90 prosent fra rundt 60.

- Oppdagelsen vi har gjort er et hell i det som var et uhell. Man kan si at vi snublet over denne løsningen ved en feil, sier Mene Pangalos, leder for forskning og utvikling i AstraZeneca, til Reuters.

Doseringsuhellet ser nå ut til å bane vei for vaksinen.

Komplisert

To grupper i Storbritannia testet vaksinen. Planen var at forsøksdeltakerne skulle få to fulle doser, men ved en feil fikk den ene gruppen bare halvparten av dosen.

- Vi var ikke klar over doseringsfeilen, men reagerte på at deltakerne hadde mildere bivirkninger enn forventet. Derfor gikk vi tilbake og sjekket, sier Mene Pangalos.

Testene viser at vaksinen var 90 prosent effektiv da den ble gitt med halv dose, etterfulgt av en full dose med minst en måneds mellomrom.

Mens den hadde 62 prosent effekt med to fulle doser tatt med en måneds mellomrom - som ble svaret for den andre testgruppa.

Lurer menneskekroppen

Det ble ikke meldt om noen sykehusinnleggelser eller alvorlig sykdom blant de coronasyke som mottok vaksinen.

- Hvis denne metoden brukes, vil flere bli vaksinert med planlagt tilgang. Funnene viser at vi har en vaksine som kan redde mange liv, sier professor Andrew Pollard, sjef for Oxford-vaksinens testing, i pressemeldingen mandag.

Den britiske AstraZeneca-vaksinen er billigere og skal være enklere å få tak i enn de to andre vaksinekandidatene, melder BBC.

Vaksinen bruker et ufarlig adenovirus som lurer menneskekroppen til å produsere antigener som normalt finnes på coronavirusoverflaten, og hjelper immunforsvaret med å utvikle et arsenal mot infeksjon, oppgir selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer