Tabbe kan gi laksekatastrofe

SKOGN (Dagbladet): Samtlige elver i Norges viktigste villlaksfjord, Trondheimsfjorden, står i fare for å bli smittet av laksedreperen Gyrodactylus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Katastrofealarmen har gått etter at Norske Skog nylig fraktet store mengder gyro-infisert mudder fra Steinkjerelva til Skogn. Elver som Gaula, Orkla, Verdalselva og Stjørdalselva ligger i dødssonen. Også Namsen er i fare. Dersom elvene er smittet, vil villaksen i fjorden være utryddet innen fem år.

Tabben skjedde da Norske Skog i februar hentet mudder fra elveområdet nederst i Steinkjerelva. Mudderet skulle brukes til å planere den kommende gasskraftverkstomta på Fiborgtangen i Skogn. Hele åtte båtlaster med gyro-infisert mudder ble fraktet fra Steinkjer og utover fjorden.

Mudderbåtene har gått gjennom Skarnsundet - som har fungert som en saltvannssperre for gyro-spredning, da parasitten ikke tåler saltvann. På veien har det smittede mudderet passert Verdalselva og Måssa.

- Dette er meget alvorlig. Vi vet ennå ikke om elvene er smittet, men sannsynligheten er avgjort til stede. Vi vil nå overvåke 20 elver i Trondheimsfjorden. Svarene håper vi å få i juni, sier fiskeforvalter Anton Rikstad i Nord-Trøndelag til Dagbladet.

Milliarder

Rikstad bekrefter at fylkeskommunen må dele skylda for tabben:

- Den må nok fordeles mellom Steinkjer kommune, Norske Skog og fylkeskommunen. Vi ga klarsignal for mudring til kommunen, men vi tenkte ikke i vår villeste fantasi at gyro-mudderet skulle fraktes utover fjorden til Skogn, sier han.

Rikstad sier at vel 25 lakseførende vassdrag nå er i faresonen. 20 av dem anses som viktige laksevassdrag.

Villaksbestandene i Trondheimsfjorden er verdisatt til 1,5- 4 milliarder kroner. Grunneierlaget i Verdalselva og Stjørdalselva har politianmeldt saken, som samtidig er anmeldt til SFT.

- Straks vi fikk høre om mudderfrakten, ble den stanset. Men da hadde det allerede gått åtte båtlaster, sier Rikstad.

Beklager dypt

Miljø- og kvalitetssikringssjef Wenche Ravlo i Norske Skog beklager tabben dypt:

- Vi er veldig lei for at dette har skjedd. Men vi er ikke uten videre villige til å påta oss ansvaret. Kommunen søkte om tillatelse til å mudre opp, og skrev i søknaden at massene skulle til Skogn. Ved en feil har saksbehandleren hos fylkesmannen oversett dette. Vi tok for gitt at alt var i orden da søknaden ble godkjent, sier Ravlo.

Leder av villaksutvalget, høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn, nøyer seg med å si:

- Jeg vil ikke kommentere denne saken nå da den kan få omfattende rettslige implikasjoner.

ottar.jakobsen@dagbladet.no

KATASTROFEALARM: Ansvarlig ingeniør i Norske Skog, Henning Vieset, bedyrer sin uskyld i saken om norske lakseelver.