Tabbe-raner

SKI (Dagbladet): Kledd i kamuflasjeantrekk og med et skarpladd AG3-gevær i nevene, voktet 42-åringen ransutbyttet i skogen nær Bøler-åsen i Ski kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensken trodde han hadde funnet et genialt skjulested. Men radiosendere i de stjålne pengekoffertene fortalte politiet nøyaktig hvor han lå.

Et fly fra Guard Systems var på vingene og peilet inn 42-åringen lenge før politiet hadde fått helikopter i lufta.

Forfjamset ble 42-åringen fra Helsingborg i Sverige overrumplet av bevæpnede politistyrker med hunder klokka 05.28 i går morges. Den tidligere ustraffede mannen overga seg uten kamp, men fattet ikke hvordan de hadde klart å finne ham. Svaret lå gjemt i de fem pengekoffertene ved siden av ham.

Fiasko

Radiosignalene derfra var så sterke at svensken like gjerne kunne sendt opp nødraketter for å fortelle politiet hvor han lå.

Ranstrioen hadde håpet på noen millioner i ekstra feriepenger. I stedet ble anslaget mot pengetransporten til vaktselskapet SES ved Vinterbrosenteret på Ås en gedigen fiasko. Åpenbart uprofesjonelle slo de til, bevæpnet med øks og AG3-maskingevær. De truet til seg fem pengekofferter, inneholdende et ukjent beløp, og flere tunge vesker med verdiløs internpost.

Allerede på parkeringsplassen detonerte fargeampullene i minst en av pengekoffertene, og ødela sedlene. Det samme skjedde med resten av koffertene nær stedet der 42-åringen ble pågrepet.

Ransmennene stakk fra Vinterbrosenteret i en stjålet Mazda 626, som seinere ble hensatt og påtent i et boligområde i utkanten av Bøleråsen. Tips fra publikum gjorde politiet i stand til å innskrenke leteområdet i den innledende fasen.

Flysøk

- Bare minutter etter at ransalarmen gikk ved 00.30-tida var Guard Systems, som står bak peilesystemet, varslet, forteller daglig leder Gjermund Thoresen i SES til Dagbladet.

Flyet fra Guard Systems tok, etter det Dagbladet erfarer, av fra Torp lufthavn ved Sandefjord flere timer før politiet fikk rekvirert et militært helikopter fra Rygge flystasjon til å delta i letearbeidet.

Etter noen sveip over skogs-områdene øst for E6 i Ski kommune, fanget flyet opp signalene fra pengekoffertene. Kombinert med peileutstyr på bakken klarte man etter hvert å finne ut nøyaktig hvor utbyttet - og svensken - lå.

Lette forgjeves

De to medskyldige i ranet var i natt fortsatt på frifot. Søk i store skogsområder fra Langhus i Ski og helt inn mot Mortensrud i Oslo ga ingen resultater. Ransmennene kan ha stukket av i en Audi A6, som ble observert i stor fart inn mot Oslo i det aktuelle tidsrommet. Politiet utelukker heller ikke at de haiket eller kom seg unna på annen måte.

42-åringen framstilles for varetektsfengsling i Indre Follo forhørsrett klokka 14 i dag.