- Tabbe svekket togsikkerheten

Jernbaneverkets hardt pressede direktør, Steinar Killi, mener Ap's samferdselsministrer Kjell Opseth og Sissel Rønbeck gjorde en kjempetabbe da de ikke sørget for å sikre Jernbaneverket en sterk ledelse da NSB i 1996 ble splittet opp i tre enheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Killi mener dette rammet jernbanesikkerheten på en avgjørende måte.

Fra NSB ble splittet i tre ved årsskiftet 1996- 97, og fram til sommeren 1999, fungerte Jernbaneverket i realiteten som et underbruk av NSB. Manglende ansvarsfordeling og manglende ledelse i noen avgjørende år bidro til at sikkerhetsarbeidet ble underprioritert, mener Steinar Killi.

- Kardinalfeilen som ble begått var at man undervurderte behovet for en sterk, selvstendig ledelse av Jernbaneverket da myndighetene splittet NSB opp i tre enheter, sier han.

Nå lover Killi at Jernbaneverket skal ha full kontroll, med topp moderne sikkerhetstiltak, innen juni neste år.

Dette er eller alt å dømme Killis deadline. Kan han ikke vise til resultater innen den tid, må han finne seg en ny jobb.

Krever resultater

I går møtte han på teppet hos samferdselsminister Terje Moe Gustavsen for å fortelle hvorfor Jernbaneverket ennå ikke har maktet å gjennomføre sikkerhetspåleggene fra Jernbanetilsynet.

- Jeg forventer klare forbedringer i selve sikkerhetsarbeidet. Jeg forventer også klare forbedringer i den generelle sikkerhetskulturen i Jernbaneverket, sier statsråd Gustavsen.

Han ønsker ikke å sette noen frist, men nøyer seg med å si «så raskt som råd».

Gustavsen er imidlertid ikke interessert i å uttale seg om Jernbaneverkets manglende ledelse i årene 1996 til 1999. Killi har full forståelse for Gustavsens hastverk.

- Statsrådens krav skal innfris. Vi kjører nå en intensiv handlingsplan, og skal med det første ansette nye sikkerhetssjefer til våre fire regioner. I tillegg kjører vi intensiv kursvirksomhet. Når dette arbeidet avsluttes i juni neste år, skal vi demonstrere at vi har full kontroll med sikkerheten, sier Killi til Dagbladet.

<B>KRAVENE SKAL INNFRIS:</B> Jernbaneverkets direktør, Steinar Kill, svarer på spørsmål fra pressen etter at han i går hadde et møte med samferdselsminister Terje Gustavsen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer