PRESSET UT: President Barack Obama tvang general og leder for NATO-styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, til å trekke seg etter negative kommentarer i bladet Rolling Stone. Obama gjør imidlertid et unntak og sørger for at McChrystal beholder alle sine fire stjerner, og ikke rykker ned til de tre han er avbildet med. Foto: EPA/PETE SOUZA/SCANPIX
PRESSET UT: President Barack Obama tvang general og leder for NATO-styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal, til å trekke seg etter negative kommentarer i bladet Rolling Stone. Obama gjør imidlertid et unntak og sørger for at McChrystal beholder alle sine fire stjerner, og ikke rykker ned til de tre han er avbildet med. Foto: EPA/PETE SOUZA/SCANPIXVis mer

Tabbegeneral får beholde stjernene

McChrystal får 80 000 kroner måneden i pensjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): President Barack Obama garanterer at general Stanley McChrystal beholder stjernene og en gullpensjon, til tross for at han fikk fyken som leder for NATO-styrkene i Afghanistan etter å ha hisset på seg Det hvite hus i forrige uke, melder Reuters.

Generalen ble tvunget til å trekke seg ett år etter at han mottok sin fjerde stjerne. Dette er i beste fall bare halvparten av fartstida som vanligvis kreves for å beholde graden og heve en firestjernes pensjon på 12 475 dollar eller rundt 80 000 kroner i måneden - før skatt.

Normalt ville McChrystal rykket ned til graden som trestjerners general og bare vært skikket til å motta en pensjon på 11 736 dollar i måneden, basert på Pentagon-estimater og hans 34 års tjeneste innen forsvaret. Forsvarsministeren kan imidlertid gjøre unntak.

- Gjør alt - Vi kommer til å gjøre alt som er nødvendig, for at en som har tjent landet så godt kan pensjoneres på et firestjerners nivå, sier talsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus.

For å pensjoneres som firestjerners general kreves det vanligvis tre års tjeneste med graden, men forsvarsministeren kan korte kravet til to år. Soldater som feiler i å oppfylle kravene ramler vanligvis ned til den siste graden de tjenestegjorde med i minst seks måneder, slår loven fast.

KLATRER INN I VARMEN: General David Petraeus tar over jobben som kommandør for NATO-styrkene. Foto: AFP PHOTO/Paul J. Richards/SCANPIX
KLATRER INN I VARMEN: General David Petraeus tar over jobben som kommandør for NATO-styrkene. Foto: AFP PHOTO/Paul J. Richards/SCANPIX Vis mer

Firestjerners general er den høyeste graden i fredstid innen det amerikanske militæret, bare slått av de nå ubesatte gradene General of the Army, General of the Air Force og den ekstremt sjeldne General of the armies, som bare er blitt utnevnt to ganger i historien.

- Møter ikke standardene McChrystal og hans team håndplukkede medarbeidere uttalte seg svært negativt om sivile toppledere, inkludert Obama, i julinummeret av magasinet Rolling Stone. Beslutningen om å erstatte ham med general David Petraeus ble offentliggjort etter et oppvaskmøte med presidenten.

- Alle, fra nyvervede menige til generalene som kommanderer dem, skal forholde seg til strenge regler for opptreden. Opptredenen i artikkelen møter ikke standardene for en kommanderende general, sa Obama om McChrystals uttalelser.