- Tabbekvoten er brukt opp

Justisministeren slaktes av opposisjonen på Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Justisminister Knut Storberget er i hardt vær. Stikkordene er tilbaketrekkingen av blasfemibestemmelsen, forlengelsen av politidirektør Killengreens åremålsstilling og debatten om bruk av hijab i den norske politistyrken.

Til sammen har sakene presset Ap-statsråden i et hjørne, noe opposisjonspolitikerne vet å utnytte.

- Storberget har til de grader rotet det til for seg selv. Han fremstår mer som en vingleminster enn en justisminister, sier Jan Arild Ellingsen, Frp's justispolitiske talsmann.

- Spretter unna
Venstres leder Lars Sponheim, kjent for sine spissformuleringer, viker heller ikke unna når det gjelder å kritisere justisministerens siste uker på jobb.

- Storberget er en liten sprett, som spretter rundt på ulike standpunkter, og som spretter vekk når han bør stå fram. Av og til er han borte vekk når det trengs en justisminister av hel ved og med ryggrad. En justisminister forventer du står på en fast linje, populær eller upopulær. En kan sikkert si mye hyggelig om Storberget, men at han står på en fast linje, har jeg problemer med å se, sier Sponheim til Dagbladet.no.

Sponheim selv er skeptisk til hijab-forslaget, men mest sjokkert er han over Storbergets forlengelse av Ingelin Killengreens åremålsstilling som politidirektør.

- Politidirektøren er i en særstilling i det norske samfunn, det er den stillingen som er gitt makt til å utøve makt over norske borgere. At den stillingen er under demokratisk kontroll og i en begrenset tidsperiode er avgjørende, og det har ikke regjeringen skjønt.


- Riper i lakken
Høyre-leder Erna Solberg mener justisministeren nå møter seg selv i døra.

- I en lang periode gikk han hele tida ut i media med nye initiativ, hver gang det kom en ny kriminalsak, sa han at «dette skal prioriteres». Men så kommer det noen vanskelige saker, og da dukker han unna, sier hun til Dagbladet.no.

Solberg trekker fram regjeringens behandling av hijab-saken, bruken av politistatistikk og bråket rundt ny blasfemibestemmelse som noen av sakene som har svekket Storberget.

- Jeg synes det er rart at den statsråden som var ansvarlig for straffeloven og blasfemispørsmålet, ikke i det hele tatt ville uttale seg om saken, sier hun og legger til:

- Men nå kommer nok de politiske beskyttelsesmekanismene på plass. Nå skal man passe på at Storberget ikke får flere riper i lakken. Det var kanskje derfor han ikke gikk ut i blasfemisaken, selv om det var hans ansvar.

Hijab-forslaget er så lite gjennomtenkt at det nok vil bli trukket tilbake, spår Solberg.

- Man bør reflektere over at hvis det hadde stått noen med davidsstjerne og kalott og i første linje og forsvart israelvennene under demonstrasjonene (i forbindelse med Gaza-krigen, red.anm.), så hadde dette virket provoserende. Det er grunnen til at religiøse symboler ikke har noe i politiet å gjøre.

- Ikke noe folkekrav
Også Høyre-politiker Elisabeth Aspaker tror justisministeren vil ta «en Navarsete» og trekke hijab-forslaget tilbake. 

- Det kom henvendelse fra et menneske som gjør at man har hoppet på, og droppet det viktige prinsippet om et nøytralt norsk politi. Det er ikke noe folkekrav fra muslimer bosatt i Norge at man skal endre politiuniformen, sier hun, og legger til:

- Storbergets tabbekvote er brukt opp for lengst, maken til slett håndtering av saker til Stortinget ... det er ingen som kan konkurrere med ham.

KrF-representant Hans Olav Syversen mener den politiske håndteringen av hijab-forslaget er under enhver kritikk. Han kaller Storbergets fremgangsmåte for dårlig politisk håndverk. 

- Regjeringen burde ta seg en time-out, kjøle ned hodene og tenke gjennom hvordan man arbeider med saker som veldig mange i det norske samfunn er opptatt av.

Syversen mener det nå er blitt et mønster at regjeringen leverer fra seg lite gjennomarbeidede saker til Stortinget, som de ikke engang er enige med seg selv om.

- Det er merkelig for oss i Stortinget å få forslag fra regjeringen som er forslag den ene dagen, men som de så trekker tilbake den andre.

Heller ikke Frp-representant Jan Arild Ellingsen er imponert.

- At Storberget er i ferd med å få en del råtne epler i sekken sin, er hevet over enhver tvil. Han snudde i blasfemisaken, han er i ferd med å rote seg enda mer inn i hijab-saken, og han har lagt seg ut med alle i politidirektørsaken.

- Varmt på kjøkkenet
Selv tar justisminister Storberget angrepene fra opposisjonen tilsynelatende med stor ro.

- Slike karakteristikker har jeg hørt mye av de siste ukene, ja, i de tre siste åra, for den saks skyld. Én ting har jeg lært meg, og det er at det er politikken og politikkens resultater som teller - så får vi heller tåle at det blir varmt på kjøkkenet iblant, sier Storberget til Dagbladet.no.

Justisministeren er langt mer opptatt av å framheve det han mener er framgang i saken.

- Vi har endelig et konkret forslag om endring av loven på bordet, og jeg er glad for at prosessen nå er i gang. Det har kommet mange viktige innspill, og i den videre håndteringen er det viktig at alle får fram sine synspunkter - for eller imot, sier ministeren.

Storberget legger vekt på det han mener er sakens store paradoks.

- På den ene side skal vi ha en tydelig politiuniform - men på den annen side må vi ta hensyn til minoriteter, sier han.

Også fra den rødgrønne leiren har det kommet kritikk; Ola Borten (Sp) har sammenliknet signaleffekten av hijab på politifolk med «Nei til EU»-button og jødekalott.

Storberget drar litt på det, men konstaterer:

- Slike symboler på uniformen blir ikke aktuelt.

LANGER UT MOT MINISTEREN: Venstre-leder Lars Sponheim lar heller ikke denne sjansen gå fra seg til å lange ut mot Storberget, og kaller ham blant annet «en liten sprett». Foto: METTE MØLLER
LANGER UT MOT MINISTEREN: Venstre-leder Lars Sponheim lar heller ikke denne sjansen gå fra seg til å lange ut mot Storberget, og kaller ham blant annet «en liten sprett». Foto: METTE MØLLER Vis mer
- STORBERGET DUKKER UNNA: Høyre-leder Erna Solberg mener Storberget har fått betydelige riper i lakken de siste ukene, og hevder ministeren skyr unna vanskelige saker. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX
- STORBERGET DUKKER UNNA: Høyre-leder Erna Solberg mener Storberget har fått betydelige riper i lakken de siste ukene, og hevder ministeren skyr unna vanskelige saker. Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX Vis mer