OOOPS, HE DID IT AGAIN: Den kristne radioverten Harold Camping trodde han denne gangen hadde regnet riktig, men som i 1994, ser det ut til at dommedagsprofetien hans ikke gjennomføres denne gangen heller. Nå har Camping riktignok spådd at verden vil gå under 21. oktober i år og at det hele startet i dag, men vi tar en råsjans og avblåser hele dommedagen. Foto: REUTERS/Reuters Television/SCANPIX
OOOPS, HE DID IT AGAIN: Den kristne radioverten Harold Camping trodde han denne gangen hadde regnet riktig, men som i 1994, ser det ut til at dommedagsprofetien hans ikke gjennomføres denne gangen heller. Nå har Camping riktignok spådd at verden vil gå under 21. oktober i år og at det hele startet i dag, men vi tar en råsjans og avblåser hele dommedagen. Foto: REUTERS/Reuters Television/SCANPIXVis mer

Tabbeprofeten spådde feil igjen

Harold Campings dommedagsprofeti avblåses. Spådom-blunderen når ikke en gang topp-ti lista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Harold Camping (89) kommer ikke en gang inn på topp ti-lista over dommedagsprofetier med dagens verden går under-bommert.

Den noe ekstreme og kristne radioverten Harold Camping (89) mener dommedag var i går 21. mai 2011.

Jesus Kristus skulle etter Campings plan komme tilbake og løfte hans tilhengere til himmelen klokka 18 i dag. Resten av menneskeheten skulle leve på jorda i en hverdag fylt med jordskjelv, ulykker og sorg fram til 21. oktober da alt slutter.

Rolig på Christmasøya Ifølge Camping skulle dommedag begynne ved New Zealand, nærmere bestemt på Christmasøya klokka 18 lokal tid, men det har ikke blitt rapportert om større skjelv eller påbegynnende elendighet der, melder Los Angeles Times.

Her i Norge er vi godt ute i Campings dommedag. Fra redaksjonslokalene til Dagbladet i Havnelageret ved Operaen i Oslo er det foreløpig lite som vitner om kaos. En lett bris lager bølger på fjorden og partyskuta «Helena» bringer feststemte mennesker mot operabygget.

Time Magazine med topp ti-liste I anledning dommedag har Time Magazine laget en topp ti-liste over de beste/verste dommedagsprofetiene i historien. Dagens Camping-spådom er ikke på lista, men 89-åringen har vært ute og slengt med leppa før han:

1. William Miller
William Miller er kanskje den mest berømte falske profeten. I 1840-åra begynt han å preke om verdens undergang. Han mente Jesus Kristus endelig ville komme tilbake og at jorda skulle bli oppslukt av brann en gang mellom 21. mars 1843 og 21. mars 1844. Han budskap fikk over 100 000 mennesker (milleritter) til å selge eiendelene sine og flytte til fjellene for å vente på slutten. Da det ikke skjedde, byttet han dato til 22. oktober. Den 23. okotber ble det igjen bortforklart. Millerittene ble grunnlaget for Seventh-day Adventist movement.

2. Harold Camping
Harold Camping skapte overskrifter også for 19 år siden. I 1992 skreiv han boka 1994, som spådde at Kristus skulle vende tilbake en gang i september i 94. Samtidig skulle verden gå under. Camping hevdet han hadde regnet det ut fra tall og datoer han fant i bibelen — numerologi. Han sa den gangen at han var 99,9 prosent sikker. Da verden ikke gikk under, utsatte han datoen til 31. mars 1995, før han skyldte på en regnefeil og han justerte det til dagen i dag.
- Jeg er som gutten som ropte ulv, ulv, men ulven kom aldri. Dette plager meg ikke i det hele tatt, sa han til San Francisco Cronicle i 1995, ifølge Time.

3. 2012
Neste år kan bli et begivenhetsrikt år, skal vi tro pessimistene. Noen tror menneskeheten vil gå gjennom en fysisk og spirituell transformasjon. Andre (noen få) tror Jorda skal kollidere med et svart hull eller planet som kalles Nibiru. Den mest populære spådommen er likevel at Maya-kalenderen opphører 21. desember 2012.

4. William Branham
Like før solnedgang den 28. februar 1963 så flere innbyggere nordvest i Arizona en flott og mystisk sky gli over ørkenen. Den samme dagen gikk pinsepastoren William Branham opp på Sunset Mountain og hevdet han hadde møtt sju engler som forklarte ham betydningen av de sju segl i Johannes´ åpenbaring. Senere prekte han i sju netter, noe som ledet ham til å tro at Jesus skulle komme til Jorda i 1977. Det fikk aldri Branham oppleve. I 1965 krasjet han med en fyllekjører og pinsepastoren omkom på julaften.

PAKKET OG KLAR: Om denne frivillige fra Campings Family Radio INC puster lettet ut eller om han er ørlite skuffa etter at ingen kom og hentet ham til himmels, vites ikke. Men her gjør han i alle fall alt i sin makt for å informere folket på Times Square i New York 13. mai i år. Foto: REUTERS/SHANNON STAPLETON/SCANPIX
PAKKET OG KLAR: Om denne frivillige fra Campings Family Radio INC puster lettet ut eller om han er ørlite skuffa etter at ingen kom og hentet ham til himmels, vites ikke. Men her gjør han i alle fall alt i sin makt for å informere folket på Times Square i New York 13. mai i år. Foto: REUTERS/SHANNON STAPLETON/SCANPIX Vis mer

5. Gjendøperne
På 1530-tallet tok en gruppe som kalte seg Gjendøperne kontroll over den tyske byen Munster. De hyllet byen som det nye Jerusalem og ventet på Kristi gjenkomst. Skredderen Jan Bockelson, erklærte seg som den nye Messias og proferte den kommende apokalypsen. Det hele endte i en blodig krig der Bockelsons kjønnsorganer angivelig ble naglet til byens porter.

6. Profetibøker
Hal Lindsey hevder i boka Late Great Planet Earth at jorda skulle ta kvelden en gang før 31. desember 1988, og mente atomkrig, kommunisttrusselen eller Midtøsten-konflikten til å være utløsende. Edgar Whisenant ga i 1988 ut boka «88 grunner til hvorfor oppløftningen vil skje i 1988». Boka var en knallsuksess med 4,5 millioner solgte bøker. Da 1989 kom og ga ut en bok om at det vil skje det året, solgte de ikke like godt. Heller utgavene som kom i 1993 og 1994.

7. Millennium
Det var dagen da datamaskinene skulle knekke oss. I månedene før milleniet ble det spekulert i hvordan hele datanettverk skulle kollapse og skape det rene kaos i verden. Bortsett fra et par strømbrudd, noe uproblamtiske utfordringer ved et par atomverk i Japan og litt kludderi ved et par amerikanske etterretnings-satelitter, overlevde menneskeheten ut i 2001.

8. David Koresh
Ledet sekten Branch Davidian overbeviste sine tilhengere til å tro at han var Jesus og at de skulle ta seg opp på det de kalte Mount Carmel senter for å forberede seg på verdens slutt i 1993. Ideene deres var basert på tidligere adventist utbrytergrupper. Da det ble mistenkt at kvinner og barn ble utnyttet innenfor sekten, slo FBI til. Sekten kjempet tilbake og det hele endte i en brann der Koresh og flere andre omkom.

9. Jehovas vitner
Mange fikk hetta da Første verdenskrig utbrøt i 1914. Året ble ekstra spesielt for Zion´s Watch Tower Tract Society, nå kalt Jehovas vitner. Grunnleggeren Charles Taze Russell hadde nemlig spådd jesu gjenkomst i 1914 og da krigen brøt ut samme år, tolket Russell det som selveste Armageddon.

10. London-brannen i 1666

Tallet 666 er kjent som «dyrets tall» i åpenbaringen i bibelen. Det gjorde europeere bekymra da kalenderen viste 1666. Året før hadde en pest drept rundt 100 000 mennesker i London, noe som fikk folk til å tro at enden var nær. Det hjalp ikke da storbrannen i London utbrøt 2. september 1666. Den varte i tre dager og ødela 13 000 bygninger. Men færre enn 10 personer skal ha omkommet i brannen og verden gikk som kjent ikke under.

STILLE FØR STORMEN? Dagbladets reporter «rykket» til en av vinduspostene i avisas lokaler for å ta et bilde av omgivelsen like etter klokka 18 i dag. Da var det rolig. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud
STILLE FØR STORMEN? Dagbladets reporter «rykket» til en av vinduspostene i avisas lokaler for å ta et bilde av omgivelsen like etter klokka 18 i dag. Da var det rolig. Foto: Hans-Martin Thømt Ruud Vis mer