TABBE: Menneskelig svikt førte til feil rapportering fra et valgdistrikt i Sverige. Det viste seg å endre valgresultatet. Foto: TT/NTB Scanpix
TABBE: Menneskelig svikt førte til feil rapportering fra et valgdistrikt i Sverige. Det viste seg å endre valgresultatet. Foto: TT/NTB ScanpixVis mer

Valget i Sverige

Tabbesvensken som forandret valgresultatet: - Føles jækla ubehagelig

Oppdaget plutselig at Sverigedemokraterna var blitt snytt.

- Jeg trodde jeg hadde gjort riktig og avgitt alle de tre rapportene, sier valgmedarbeideren i Västra Götaland til Aftonbladet om tabben som endret det svenske valgresultatet.

I valgdistriktet gikk det bedre for Centerpartiet enn for Sverigedemokraterna i landstinget, mens det i riksdagsvalget var omvendt.

Da valgfunksjonæren ringte inn distriktets resultater til Valmyndigheten på valgkvelden, gikk det galt.

- Ubehagelig

Den ulykkelige funksjonæren rapporterte inn tallene for landstingsvalget istedenfor riksdagsvalget.

- Det er jo strenge ordre om at resultatet i riksdagsvalget skal rapporteres så raskt som mulig når det er ferdig talt opp. Det var sent på kvelden, og jeg tok feil, sier funksjonæren og legger til:

- Det føles jækla ubehagelig.

URO: Det er blandede følelser i Stockholm etter gårsdagens valg. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Mandag oppdaget han at resultatet for landstinget manglet og tabben ble avdekket.

Leder med to

Etter en spennende valgnatt ble det klart at de rødgrønne ledet med ett mandat mot den borgerlige alliansen. Tabben, som ble oppdaget dagen etter valget i Sverige, fører til at den borgerlige Alliansen nå ligger to bak.

Ifølge Expressen mister Centerpartiet ett mandat til Sverigedemokraterna etter feilrapporteringen. Sverigedemokraterna som satt igjen med 62 mandater, skal nå ha 63.

Det svenske nyhetsbyrået TT reagerte da mandatfordelingen plutselig endret seg for Centerpartiet og Sverigedemokraterna på valgmyndighetenes nettside mandag kveld.

Da TT tok kontakt med valgmyndigheten, ble valgtabben i Västra Götaland gjort offentlig kjent.

- De hadde rapportert inn tallene for landstingsvalget i stedet for riksdagsvalget, sier Lars Aden Lisinski, valgmyndighetens pressekontakt, til TT.

Landstinget er tilsvarende fylkestinget i Norge.

Valgmyndigheten kaller tabben for en uvanlig miss og skylder på den menneskelige faktoren, ifølge Aftonbladet.