Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tabbet seg ut på tv

Finansministeren kalte franskmenn som sa nei til EU-grunnloven for «rasister og kommunister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (ANB): Finansminister Per-Kristian Foss angrer kanskje allerede på uttalelsen han tidligere i kveld kom med på TV 2.

Der karakteriserte han nemlig det store flertallet franskmenn som stemte nei til EU-grunnloven søndag som «rasister og kommunister».


Nytt landskap

Den overraskende karakteristikken kom da finansministeren mandag kveld ble bedt om å kommentere en ny EU-måling foretatt av TNS Gallup for TV 2.

Målingen viser at den franske avstemmingen har snudd det norske politiske landskapet på hodet. Mens det for én måned siden var 56 prosent som sa de ville stemme ja til EU, og 44 prosent som ville stemme nei, viste mandagens undersøkelse det stikk motsatte resultat.

På spørsmål om dette ville påvirke den norske EU-debatten svarte Foss følgende:

- Det norske folks holdninger til EU kan ikke ta utgangspunkt i franske rasister og kommunister.

- Tatt på senga

Sp-leder Åslaug Haga ble intervjuet sammen med Foss. Hun forteller til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at hun ble så tatt på senga over Foss uttalelser at hun ikke klarte å kommentere dem der og da. Etter å ha summet seg er imidlertid Sp-lederen svært opprørt:

- Det er rett og slett en fornærmelse mot det franske folk og en undervurdering av kraften i avstemmingsresultatet, sier Åslaug Haga.

Hun minner om at valgdeltakelsen var svært høy, hele 69,3 prosent og at flertallet var solid med 55 prosent.

- Å si at det var høyreekstreme rasister som sto bak resultatet er rett og slett historieforfalskning. Det var svært mange andre grupper som stemte nei denne gangen, først og fremst var det venstresiden og fagforeningen som tippet resultatet, påpeker hun.

FORARGER Finansminister Per-Kristian Foss har satt flere sinn i kok etter sine nedlatende uttalelser om franskmennene etter gårsdagens nei til ny EU-grunnlov.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!